Юридична сила кредитного договору онлайн

Юридична сила кредитного договору, що був укладений онлайн, є такою ж, як і сила звичайного паперового договору. Національний банк України нагадує про деякі юридичні «особливості», про які треба знати, коли ви оформлюєте позику на сайті або в мобільному додатку фінустанови.

Чи має онлайн-договір юридичну силу?

Нацбанк зазначає, що коли особа оформлює кредит онлайн та використовує одноразовий пароль, це дорівнюється підписанню договору в паперовому вигляді власним підписом або підписанню електронного договору з використанням кваліфікованого електронного підпису. Це контролюється ЗУ «Про електронні довірчі послуги» й «Про електронну комерцію».

Позики, які оформляються онлайн, необхідно гасити своєчасно, без прострочень, бо у фінансової установи є право звернутися до колекторської компанії для допомоги у врегулюванні прострочених заборгованостей, якщо це передбачають умови угоди про споживчий кредит.

Фінустанова може займатися врегулюванням прострочених заборгованостей без колекторської «допомоги». Українське законодавство встановлює чіткий перелік законних методів взаємодії між колектором та споживачем.

Рекомендації для позичальників

Національний банк України рекомендує ретельно ознайомлюватися з договором, щоб надалі убезпечити себе від несподіваного додаткового платежу або комісії. Завантажуйте примірник договору, з’ясовуйте розмір реальної річної процентної ставки, адже так ви зрозумієте які витрати на вас чекають та зробите об’єктивну оцінку ваших фінансових можливостей.

У разі оформлення кредиту, розмір якого є більшим за мінімальну заробітну плату, тоді окрім договору має бути ще й паспорт споживчого кредиту.

Нацбанк наголошує, що позичальникам необхідно відстоювати власні права. У разі порушень умов договору фінансовою установою, подавайте скаргу до її керівництва. Якщо ви все ж таки не порозумієтеся, тоді треба звертатися до НБУ.

 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення