Підсумки продажу активів у системі Прозоро

Протягом року мала приватизація державного майна в Україні дала відмінні результати, про що свідчать результати продажу активів у системі Прозорро. До бюджету країни надійшло понад чотири мільярди гривень. Ця велика сума включає доходи від проведення онлайн-аукціонів у державній електронній торговій системі Прозорро. Продажі склали 3,6 мільярда гривень, ще 74 мільйони гривень надійшли у вигляді гарантійних внесків від учасників, які відмовилися укладати угоди за підсумками торгів. Додатково близько 300 мільйонів гривень було внесено до бюджету у формі ПДВ.
Саме рік тому, 19 вересня 2022 року, було проведено перший онлайн-аукціон із продажу державного майна, згідно із законом №2468-IX, який зробив приватизацію державних активів більш доступною та прозорою, навіть в умовах воєнного стану. З того часу понад 400 державних об'єктів малої приватизації знайшли нових власників завдяки електронним торгам у системі Прозорро.Продажі.
Цікаво відзначити, що середня стартова ціна об'єктів на аукціонах збільшилась утричі після впровадження нових правил. Серед найдорожчих державних активів, проданих на онлайн-аукціонах після перезапуску приватизації, можна виділити такі: готель "Ермітаж" - новий власник заплатив за нього 311 мільйонів гривень, "Укроборонресурси" - 211 мільйонів гривень, "Рівнеторф" - 205 мільйонів гривень, Усть -Дунайський порт – 201 мільйон гривень, Львівський ювелірний завод – 185 мільйонів гривень, Марилівський спиртзавод – 150 мільйонів гривень.
Крім того, ще 27 об'єктів перебувають на стадії укладання договорів після проведення онлайн-аукціонів. За підсумками укладання цих угод до бюджету країни можуть надійти ще 200 мільйонів гривень. Це свідчить про те, що мала приватизація держмайна в Україні продовжує давати значні результати та сприяє зміцненню фінансової стабільності країни.

«Три з п'яти державних об'єктів, які продає на онлайн-аукціонах Прозорро. Продаж Фонду державного майна, реалізуються з першого разу. Інші активи успішно продаються на повторних торгах, проведення яких передбачено законодавством. Крім того, більшість успішних приватизаційних торгів (83%) відбуваються із покроковим збільшенням ціни, тобто англійських аукціонів. За рік від перезапуску приватизації на е-аукціонах за право придбати державну власність змагалися вже понад 2.4 тисячі учасників, що свідчить про високий запит на такі активи. Підсумки року приватизації держмайна, які ми бачимо сьогодні в системі, підтверджують: інструмент онлайн-аукціонів дозволяє державі та громадам ефективно управляти своїм майном, а бізнесу знаходити потрібні об'єкти», - зазначив Сергій Бут, СЕО Прозорро.
Незважаючи на складні часи, пов'язані з воєнним становищем, конкуренція за державне майно на онлайн-аукціонах продовжує зростати. У середньому на кожен проданий об'єкт припадало 4 учасники, у той час як до початку війни їхня кількість становила близько 3 осіб. Особливо жваві торги спостерігалися нежитловими приміщеннями загальною площею близько 310 квадратних метрів в Ужгороді, де на аукціон з'явилося майже 50 учасників. Наприклад, за найцінніший об'єкт малої приватизації під час поточного повномасштабного вторгнення, готель "Ермітаж", змагалися 39 осіб. А майно Укрспирту на Тернопіллі знайшло своїх покупців завдяки участі 29 учасників.
Варто зазначити, що навіть за умов військового конфлікту мала приватизація комунального майна продовжувала свій розвиток. З початку військових дій 24 лютого 2022 року місцеві громади змогли отримати понад 613 мільйонів гривень до своїх бюджетів, продавши 515 об'єктів. Сумарно за період дії військового стану приватизація як державного, так і комунального майна принесла до бюджетів різних рівнів понад 4,2 мільярда гривень. Це свідчить про те, що навіть у складні часи Україна продовжує реалізовувати успішні приватизаційні програми, що сприяє фінансовій стабільності країни.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення