Підписано закон про відновлення великої приватизації і зміну структури ФДМУ

Як нам відомо, 30 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №8250, який вносить зміни до закону "Про Фонд державного майна України" для його оптимізації.

20 червня 2023 року, президент Володимир Зеленський підписав закон щодо оптимізації структури Фонду державного майна України та відновлення великої приватизації (законопроєкт №8250). Про це стало відомо від першого заступника голови податкового комітету ВР, співавтора законопроєкту Ярослав Железняка у його соціальних мережах.

Зміни з новим законопроєктом:
•    Законопроєкт має удосконалити структуру управління ФДМУ, дозволити уряду відновити велику приватизацію та підвищити ефективність роботи з майном, що перебуває під санкціями.
•    Голова ФДМУ має право самостійно призначати та звільняти своїх заступників. 12 регіональних відділень-окремих юросіб стануть структурними підрозділами ФДМУ. 

Зміни порядоку роботи з майном, на яке накладено санкції:
•    за рішенням Вищого антикорупційного суду підсанкційне майно буде передаватися ФДМУ;
•    ФДМУ самостійно вирішуватиме, що робити з підсанкційним майном (тобто, приватизувати, передавати в оренду чи залишати в управлінні);
•    всі отримані кошти будуть направлятися на фінансування потреб України у відновленні через спеціальний фонд.
Крім того, новий закон:
•    забороняє особам, які перебувають під санкціями, та громадянам країн-агресорів обіймати посади керівників та членів наглядових рад державних підприємств;
•    скасовує необхідність погодження кандидатур керівників держпідприємств, що перебувають в управлінні ФДМУ, з місцевими органами влади;
•    на період воєнного стану, знімає обмеження на термін дії договорів оренди державного майна.

Інформація стосовно оренди державного майна:
За ініціативою ФДМУ, Верховна Рада продовжила термін оренди державного майна до п'яти років. 
До 1 квітня 2022 року Верховна Рада обмежувала можливий строк оренди часом дії воєнного стану + 12 місяців, але, як пояснили у ФДМУ, такі умови не стимулюють підприємців брати участь в орендних аукціонах.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення