Мала приватизація наповнює держбюджет під час війни

ФДМУ з вересня провів вже близько 300 аукціонів з приватизації, які принесли за 5 місяців 3 млрд грн до державного бюджету. За інформацією Фонду держмайна, в середньому в них брали участь п’ять потенційних інвесторів, що призвело до зростання цін на активи втричі. 

"Ці 3 млрд грн для держбюджету – це дуже важлива сума, яка буде спрямована на забезпечення Сил оборони", –голова ФДМУ Рустем Умєров. 

На аукціонах у системі онлайн торгів "Прозорро.Продажі" з приватизації продаються: земельні ділянки, будівлі, цілі майнові комплекси або їхні частини та акції, що належать державним або комунальним підприємствам. 

Перелік найбільш успішних торгів 
-    Порт "Білгород-Дністровський" – 220 млн грн;
-    Порт "Усть-Дунайськ" - 201 млн грн відповідно;
-    Львівського ювелірного заводу - 185 млн грн.
-    Марилівський спиртзавод - 150 млн грн;
-    Сторонибабський спиртзавод - 142 млн грн;
-    Вузлівський спиртзавод - 130 млн грн.


Як проходять аукціони з малої приватизації:
Це система 3х аукціонів. Якщо не відбувся перший, система автоматично оголошує наступний. 
Аукціон починається з ціни яку визначив орган приватизації та складається з трьох раундів, протягом кожного учасникам по черзі надано право на реєстрацію ставки. За підсумками аукціону система автоматично визначає переможця торгів з найвищою ціновою пропозицією і формує протокол аукціону. 
У переможця протягом 25 робочих днів з моменту формування протоколу є  час сплатити вартість об’єкта, визначену за підсумками аукціону, і тільки після цього з ним буде укладено договір купівлі-продажу.
Ефективне проведення малої приватизації через аукціони. "Тендер — це складніша і триваліша процедура, яка не підходить під малу приватизацію, де відбувається реалізація тисяч невеликих об’єктів за відносно невисокими цінами і нечасто висувають якісь умови до використання об’єктів. З великою приватизацією все навпаки, тому там можна використовувати тендери", — пояснює Юрист Іван Нікітченко.
Аукціони це швидко, брати участь можуть багато осіб, він дає змогу оперативно визначити ринкову ціну на об’єкт, усі учасники та їхні пропозиції публічні.
Що купують?
Цікавими об’єктами для власників є виробничі майданчики Укрспирту та порти. У 2023 році було продано два перших порти в історії України. 
Першим "Усть-Дунайськ" за 201 млн грн купила компанія "Еліксир Україна". Попит на порт з’явився саме під час війни.
"Якщо до повномасштабної війни і морської блокади цим портом цікавились лише декілька локальних компаній, то зараз конкурували вісім учасників", - Олександр Славський.

Другим "Білгород-Дністровський" за 220 млн грн купила та має погасити борги підприємства, які наразі сягають 109 млн грн, компанія "Укрдонінвест" Віталія Кропачова. 
"Порт потребує дуже великих інвестицій для свого повноцінного розвитку: модернізації техніки, будівництва сучасних логістичних потужностей і, звісно, днопоглиблення. Лише приватний власник зможе розпочати модернізацію, створити нові робочі місця з конкурентними зарплатами, що дасть поштовх для розвитку і міста, і бізнесу в Бессарабії та загалом в Україні", — наголосив Олександр Славський.

Така тенденція продажів дає нам зрозуміти, що український бізнес готовий інвестувати у розбудову вітчизняної економіки вже сьогодні.
"Мета приватизації - це запорука економічного зростання. Коли на занедбане виробництво приходить новий власник і вкладає кошти в його оновлення, це сприяє створенню нових робочих місць, росту зібраних податків та збільшенню ВВП. Для нас важливо, щоб порти розвивались, адже це збільшує експортний потенціал України", - стверджує Свириденко.

"Залучення приватних інвесторів у збиткові порти має надати імпульс модернізації портової інфраструктури. Це дозволить збільшити їхню потужність і підвищити конкурентоспроможність української продукції, а також позитивно позначиться на експортних доходах України", — пояснює посадовець.


"З огляду на це не дивно, що вперше на приватизаційному онлайн-аукціоні було реалізовано окреме майно саме Кобиловолоцького місця зберігання спирту державного підприємства "Укрспирт". Ціна, яку сплатив новий власник, майже втричі перевищувала стартову", — голова правління Асоціації представників малого та середнього бізнесу Максим Тютюнников.
Підвищений інтерес інвесторів відчутно:
Спиртова галузь:
-    20 вересня продано втричі дорожче Марилівський спиртзавод.
Нежитлові приміщення:
-    Приміщення в селі Розсошенці Полтавської області, розташоване на першому поверсі п’ятиповерхового будинку, настільки зацікавило, що за нього змагались аж 44 інвестори.
-    13 аукціонерів довели вартість будинку площею 700 кв м у Жашкові (Черкащина) з 22 тис грн до 5 млн грн. 
-    12 аукціонерів розігнали вартість будівель у Бобринці (Кіровоградщина) з 3 тис грн до 1,5 млн грн. 
-    Десять аукціонерів підвищили вартість приміщень площею 212 кв м в Іршаві (Закарпаття) з 5,5 тис до 813 тис грн.
Нерухомість мертвих державних підприємств: "Десятиліттями ці будівлі просто стояли і розвалювалися, займаючи дуже привабливі земельні ділянки. Є багато баз відпочинку, санаторіїв у дуже занедбаному стані, що були на балансі державних підприємств, а самі підприємства де-факто давно не працюють", - додає він.
Приватизація допомагає відновленню України за кошти приватного бізнесу, що сильно вибішує російських пропагандистів, які запустили цілу кампанію з її дискредитації.
"Не дивуйтеся, якщо побачите, що "український порт продали за безцінь", "торгують майном за копійки, аби за зброю розплатитися". Це – фейки російської пропаганди. Це вже не вперше, коли пропагандисти РФ оббріхують процес малої приватизації в Україні. Адже ворог не любить, коли ми досягаємо успіху: заробляємо гроші, модернізуємо підприємства, створюємо робочі місця", - йдеться у матеріалі VoxCheck.

Загальна сума, яку бюджет отримав від приватизації, складає - 12,5 млрд грн.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення