Підсумки приватизаціїї в 2022 році. Інвестиції в державне майно.

Як повідомляє пресслужба Фонду держмайна. За 2022 рік завдяки приватизаціїї у дербюджет було перераховано 1,7 млрд грн. Фондом держмайна успішно було проведено 193 аукціони з приватизації.

Інвестиція ТОП-5 у 2022 році. Велику зацікавленість було проявлено до Одеського заводу шампанських вин. 1 лютого переможцем аукціону було запропоновано суму у 195 млн грн, що складає вдвічі більшу суму за стартову ціну лоту.

Після відновлення Фондом держмайна аукціонів з приватизації почався ажіотаж. Тільки за вересень- грудень ФДМУ було продано 4 державні підприємства понад 100 млн грн. за кожне. 

Бізнес проявив найбільшу зацікавленість до спиртзаводів. Було інвестовано в купівлю Марилівського спиртзаводу 150 млн грн, Вузлівського — 130,4 млн і Залозецького — 120 млн.

Потенціал спиртзаводів не закінчується на інвестиціях у виробництво харчового чи технічного спирту. На них можна виробляти автомобільне паливо (біоетанол), фармацевтичну та хімічну продукцію. Також такі активи можуть бути цікаві аграрним компаніям для переробки їх продукції. Ще одну частину спиртзаводів можна розглядати як виробничі майданчики (brownfields) з готовими комунікаціями та дорогами для розвитку будь-якого іншого бізнесу.

В список ТОП-5 потрапив - Львівський ювелірного заводу (185,4 млн грн).

Інвестиції в державні підприємства.

Щоб інвестувати в державні підприємства не завжди потрібні сотні мільйонів гривень. В 2022 році 17 українських компаній вклали в держпідприємства від 10 до 100 млн грн. 

Список підприємств до 100 млн грн
Перша половина місць
у списку Топ-10 інвестицій від 10 до 100 млн грн в 2022 році зайняли спиртзаводи. (Жовтневий, Кобиловолоцький, Стадницький, Тростянецький і Юрковецький спиртзаводи - понад 317 млн грн. Це в 2,6 раз перевищує їх загальну стартову ціну.)
Друга половина місць у списку Топ-10 інвестицій від 10 до 100 млн грн в 2022 році склали об’єкти нерухомості:  
-    Одеський науково-дослідний інститут телевізійної техніки за 90 млн грн, що в 2,6 раз перевищує стартову ціну. 
-    «Еротрон» — ФДМУ отримав 55 млн (в 2,1 раз більше за стартову ціну).
Список активів до 10 млн грн
В сегменті приватизованих активів до 10 млн грн найбільші інвестиції пішли в експертно-технічні центри Держпраці. Фонд держмайна продав Чернігівський, Подільський, Рівненський і Кіровоградський центри загалом за 32,5 млн грн. Це на 17,8% більше загальної стартової ціни.
 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення