Особливості малої приватизації в умовах воєнного стану

Після початку повномасштабного вторгнення робота сектора приватизації фактично зупинилася. Однак вже у вересні цього року Фонд державного майна перезапустив приватизацію, а станом на кінець жовтня, за підрахунками Фонду, до державного бюджету від неї надійшло близько 220 мільйонів гривень. Ці гроші отримали після того, як продали Кобиловоцький та Марилівський спиртові заводи, що розташовуються у Тернопільській області. Кошти вже були переведені новими власниками заводів.
Міністерство економіки повідомляє, що з 19.09.2022 та до 18.10.2022 ФДМУ вдало продали 16 лотів та отримали за них близько 920 мільйонів гривень.
За словами міністерки економіки України Юлії Свириденко, відповідно до таких результатів торгів можна зробити висновок, що бізнесу цікаві інвестиції для розвитку української економіки.
Як наразі до приватизації готують об’єкти?
У серпні цього року чинності набув ЗУ №2468-IX, який затверджує порядок реалізації лотів малої приватизації на час дії правового режиму воєнного стану. Згідно з законодавчими вимогами ДП «Прозорро.Продажі», головна приватизаційна платформа, розробили механізм, за яким продаватимуться державні підприємства та інші активи.
Спочатку приватизаційний орган (ФДМУ, орган місцевого самоврядування тощо) отримує заявки від охочих купити певний лот зі списку, який був опублікований на сайті Фонду.
Далі аукціонною комісією розробляються умови реалізації лота та формується перелік документації, враховуючи наступне:
-    якщо приватизується єдиний майновий комплекс, необхідно скласти список нерухомості, а також транспорту, який зареєстрований за цим підприємством;

-    не здійснюють проведення аудиту, екологічного аудиту, оцінки приватизаційного лота та інвентаризацію;

-    для того, щоб скласти технічну документацію та зареєструвати речові права на нерухомість упродовж підготування лотів до приватизації, органами приватизації можуть бути залучені треті особи.
Далі упродовж 3 робочих днів після того, як умови реалізації будуть затверджені, приватизаційний орган оприлюднює оголошення в торговельній системі «Прозорро.Продажі», а також додає інформацію на офіційний сайт або на сайт територіальної громади.
Торги мають провести упродовж 20-25 днів після оприлюднення оголошення. Учасники мають право на огляд лота до здійснення аукціону.
Як відбуваються торги з малої приватизації?
Взяти участь в аукціоні з малої приватизації є у фізичних, а також юридичних осіб. Щоб стати учасником торгів потрібно:
-    юридичним особам подати заяву учасника з ідентифікаційним кодом згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України, заяву про те, що учасник був ознайомлений з лотом, а також необхідну документацію (витяг з ЄДРПОУ, відомості про бенефіціарних власників та інформацію щодо річної чи квартальної фінансової звітності);

-    фізичним особам (також іноземцям) треба подати заяву учасника, заяву про те, що учасник був ознайомлений з лотом, а також копію паспорта. У разі якщо учасник не є резидентом країни, надається копія документа, яка засвідчить особу.
Треба зауважити, що відповідно до статті 8 ЗУ «Про приватизацію державного та комунального майна» ставати учасниками аукціонів з малої приватизації не мають права особи, які використовували офшорні юрисдикції; особи, які є громадянами або резидентами країни-агресорки; юридичні особи, структура власності яких не розкрита; підсанкційні фізичні особи й підприємства.
Сплата гарантійного внеску для всіх зареєстрованих учасників є обов’язковою. Розмір внеску складає 20% від початкової вартості об’єкта. Однак у разі не проведення двох аукціонів з реалізації певного лота внаслідок дискваліфікації переможця, розмір гарантійного внеску складатиме або половину від початкової вартості лота, або 30 розмірів мінімальної заробітної плати, яка є актуальною на 01.01.2022.
Торги проводять в день зазначений в оголошенні про аукціон в системі «Прозорро.Продажі». Аукціон проводять на збільшення ціни, перемагає учасник, яким була запропонована найкраща ціна. Умови реалізації об’єкта мають містити інформацію щодо мінімального кроку підвищення вартості.
Упродовж 4 днів оператор електронного майданчика, де відбувався аукціон, та переможець мають підписати протокол щодо результатів торгів. 
Далі упродовж 7 днів заяву учасника аукціону, а також документацію та відомості про переможця торгів перевіряються приватизаційним органом. Крім того, орган затверджує зазначений протокол щодо результатів аукціону.
У разі якщо претензії до переможця відсутні, упродовж 20 днів з моменту, коли протокол був сформований, він має внести кошти за лот (з урахуванням гарантійного внеску), потім підписати угоду купівлі-продажу.
Якщо торги не були проведені, лот знову виставляють на аукціон. Учасникам, які не перемогли, повертають сплачений гарантійний внесок.
Що змінилося в торгах з приватизації в листопаді?
З 01.11.2022 чинності набрали певні зміни у ЗУ «Про приватизацію державного та комунального майна». Відповідно до цих змін ДП «Прозорро.Продажі» провело оновлення процедур реалізації лотів малої приватизації. Завдяки оновленим процедурам:
-    термін оприлюднення інформації про аукціон скоротився до 3 робочих днів;

-    терміни на виставлення об’єкта на повторний аукціон зменшилися до 3-6 днів;

-    оголосити повторні торги можна упродовж 1 дня;

-    з’являється можливість провести повторний голландський аукціон (на зменшення вартості);

-    у разі подання заяви тільки від одного учасника, рішення щодо продажу лота ухвалюватиметься упродовж 5 днів.
Торги, які оголосили до набуття чинності зазначених змін, тобто до 31.10.2022, будуть проведені відповідно до положень, які були дійсні на той момент. Оголошення всіх нових аукціонів мають відповідати новим процедурам, дійсним з 01.11.2022.
Що можна придбати у держави на аукціоні з малої приватизації?
ФДМУ постійно доповнює список лотів, які можна придбати. Згідно з переліком з офіційного сайту Фонду, до кінця цього року на аукціон мають виставити:
-    79 об’єктів, будівництво яких не було завершено;

-    253 майнові комплекси;

-    58 лотів, що мають соціально-культурне призначення (адміністративна будівля, їдальня, база відпочинку тощо);

-    50 пакетів акцій держпідприємств і компаній;

-    671 різний об’єкт (будівля, котельня, гараж тощо).
До того ж ФДМУ постійно готує підбірку, яка має вичерпні відомості щодо лотів, які готують до продажу найближчим часом.
Ким є учасники аукціонів з приватизації та навіщо їм це майно?
Проаналізувавши результати торгів, можна помітити, що в учасників є попит на працюючі підприємства або ті, робота яких зупинена, однак наявні виробничі потужності. Завдяки цьому покупець може одразу розпочати діяльність на новому об’єкті та заощадити на обладнанні тих же комунікацій тощо. Тобто для бізнесів, в яких є необхідність перевезти підприємство у більш безпечні регіони — це дуже приваблива покупка.
Кабмін керувався саме цією необхідністю релокувати українській бізнес до безпечніших місць, коли перезапустив сектор приватизації у вересні. 
До того ж на аукціонах з малої приватизації купляють різні активи та об’єкти, як, наприклад, транспортні засоби, певне обладнання, будівлі тощо. Бізнеси, які купляють ці об’єкти, мають необхідність у доповненні власної матеріально-технічної бази та не мають для цього великих сум або бажання брати кредити.
 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення