Як зрозуміти, що мала приватизація в вашому місті проходить ефективно?

У 2021 році система «Прозорро.Продажі» провела понад 1200 успішних торгів з малої приватизації, завдяки якій різнорівневі бюджети отримали більш ніж 5 мільярдів гривень. Ця сума більш як у 2 рази перевищує початкову вартість об’єктів, що складала 2,3 мільярда гривень. Наприклад, у 2020 році мала приватизація принесла організаторам 3,8 мільярда гривень.

Підбиваючи підсумки аукціонів, можна зазначити, що органи місцевого самоврядування здобули 1,1 мільярда гривень, а Фонд держмайна близько 4 мільярдів.

Завдяки Христині Зелінській, керівниці напряму управління публічним майном «Трансперенсі Інтернешнл Україна», всі охочі можуть проаналізувати успішність малої приватизації у своєму місті, адже пані Христина розповіла що саме треба враховувати.

Як виявити, що активи, які не використовують, виставляються місцевою владою на приватизацію?

Якщо у володінні держави чи територіальних громад є майно, але воно не використовуються належно, у такому разі варто реалізовувати його шляхом приватизації, оренди або концесії. Адже володіння громади мають призводити до економічної й інфраструктурної вигоди.

Є два критерії для визначення користі публічного майна:

1.    Влада використовує майно, щоб надавати послуги жителям; щоб забезпечити освітні, медичні чи інші важливі соціальні або культурні потреби. Іншими словами — майно використовують належно.

2.    Майно приносить фінансову користь. Мова про кошти, які може принести майно державному чи місцевому бюджетам.

В кожному місті можна знайти закинуту будівлю, приміщення, спортивний комплекс та багато інших об’єктів. Кращий випадок — ці об’єкти стоять в занедбаному стані, гірший — майже розвалилися й використовувати їх вже неможливо.

Потрібно розуміти, що більшість з цих об’єктів, що не використовуються за призначенням, — це баласт, який є обтяженням для тих хто платить податки. Такі об’єкти потрібно продавати.

Реалізація майна комунальної чи державної форми власності називається приватизацією. Можна стверджувати, що це є ефективним засобом відновлювати занедбані активи, відкривати їх «другий подих». Коли підприємства купують такі об’єкти, вони ремонтують їх, або навіть відбудовують, майно стає площею для ведення бізнесу й підприємства створюють додану вартість.

Однак є важлива деталь: це стає можливим у разі наявності в місті відповідальної місцевої влади, що усвідомлює які об’єкти потрібно продавати новим власникам.

У який спосіб громадяни можуть допомагати змінам та тримати під контролем малу приватизацію?

Зверніть увагу на активи, які виставляють на приватизацію у вашому місті. Зараз в нашій країні реалізація об’єктів відбувається шляхом проведення електронних аукціонів. Тож на порталі «Прозорро.Продажі» ви знайдете перелік об’єктів малої приватизації, де зазначені об’єкти, які планують продати. Також в системі наявна інформація про параметри, дефекти та цільове призначення.

У «Трансперенсі Інтернешнл Україна» зайнялися підготуванням спеціальної інструкції, завдяки якій ви зможете тримати малу приватизацію під контролем за допомогою системи «Прозорро.Продажі».

Якщо ваша громада володіє майном, яке не використовують за призначенням, однак ви розумієте що це можна виправити — ви можете це зробити. Надішліть місцевій владі запит внести такий об’єкт до переліку об’єктів приватизації. Орган місцевого самоврядування прийме рішення щодо внесення майна до плану приватизації, далі затвердить цей план разом з умовами реалізації. Після цього влада виставить цей об’єкт на електронні торги в системі «Прозорро.Продажі».

Від чого залежить показник успішності малої приватизації?

Перший показник того, що мала приватизація у вашому місті успішна — дохід, який отримує бюджет міста від реалізації об’єктів. Завдяки цим коштам влада може зайнятися покращенням інфраструктури міста, підтримувати охорону здоров’я, освіту, культуру, витрачати їх на ремонт дорожнього покриття, лікарень чи закладів для спорту тощо.

Для успішності продажу об’єктів конкуренція серед потенційних покупців має бути високою. Тож місцевому органу самоврядування, який є організатором торгів, потрібно якнайбільше детально й зрозуміло дати активу опис. Вказати всю інформацію щодо параметрів, коректного призначення, прав власності, переваг, цінності й дефектів.

Велике значення має те, що громадяни стимулюють місцеву владу реалізувати або пропонувати до оренди майно, яке не використовують. І після цього тримати цей процес під контролем.

Управляти майном державної й комунальної форми власності потрібно професійно, відповідально, доброчесно та якнайбільше прозоро.

Нагадуємо, що «Трансперенсі Інтернешнл Україна» була створена спільнота громадських організацій, що будуть працювати над ефективністю управління об’єктами комунальної форми власності — «Dozorro.Sale».

«Dozorro.Sale» буде контролювати облік і використання комунального майна та надаватиме допомогу місцевим органам самоврядування у впровадженні ефективних практик з розпорядження об’єктами, що належать громадам.

Окрім «Dozorro.Sale» ця сфера буде під контролем в «Аналітично-адвокаційного центру «Львівський регуляторний хаб»», «Центру громадського моніторингу та досліджень», «Хмельницької Ініціативи», «Гідно» та «Асоціації Політичних Наук».

 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення