АРМА введе реалізацію арештованих активів через Прозорро.Продажі: нові можливості та прозорість

У листопаді 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про реалізацію арештованих активів, які перебувають у віданні Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), через онлайн-аукціони на платформі Прозорро.Продажі. Цей крок спрямований на мінімізацію ризиків втручання та забезпечення максимальної прозорості цього процесу.
Зміни до постанов КМУ від 2017 року були внесені для вдосконалення та врегулювання процедур реалізації відповідних активів на електронних торгах. Спільно з Міністерством економіки, АРМА розробила ці зміни з метою покращення цього процесу та його приведення до більш прозорих та конкурентних норм.
"Реалізація арештованих активів через Прозорро.Продажі — це важливий крок до прозорої реалізації такого майна, що забезпечить збільшення надходжень до державного бюджету. Це відкриває можливість конкуренції за активи з прозорими та конкурентними правилами. Також це розблоковує можливості реалізації цього майна за кордоном, що дозволить спрямовувати кошти від продажу до держбюджету та підтримувати економіку", — зазначив Олексій Соболев, заступник Міністра економіки України.
Це рішення дозволить реалізовувати активи, арештовані у кримінальних провадженнях, включаючи так звані "підсанкційні активи", на електронних аукціонах у системі Прозорро.Продажі. Це відкриє можливість проведення торгів на збільшення та зниження цін.
“Державні онлайн-аукціони дозволяють реалізовувати публічні активи на понад 20 ринках у прозорий та відкритий спосіб. Відтепер застосування системи Прозорро.Продажі як ефективного інструмента Уряд поширив і на реалізацію арештованих в Україні активів, що перебувають в управлінні АРМА. Для того, аби розпочати продаж такого майна в системі, спершу Агентство має обрати організатора торгів й укласти з ним договір — це можуть бути виключно авторизовані в системі Прозорро.Продажі майданчики, що мають в тому числі відповідні показники професійної роботи з системою, наприклад, кількість успішних аукціонів тощо. Такий підхід дозволить мінімізувати ризик залучення до організації аукціонів компаній, що не мають належного досвіду”, — зазначив Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі. 

Усі дані та результати цих онлайн-аукціонів будуть доступні на офіційному веб-сайті prozorro.sale та у публічному модулі аналітики bi.prozorro.sale. Участь в аукціонах з продажу арештованих активів відкрита для всіх за винятком осіб, пов'язаних із державою-агресором.
Це нововведення розширює потенціал електронних торгів Прозорро.Продажі, які за час повномасштабного запровадження допомогли заробити понад 20 млрд гривень до бюджетів різних рівнів.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення