в Україні буде впроваджено інноваційну систему продажу

В рамках нових реформ, пов'язаних із продажем та орендою майна державних підприємств, в Україні буде впроваджено інноваційну систему продажів через онлайн-аукціони в електронній торговій платформі Прозорро.Продажі. Згідно з рішенням уряду, прийнятим 22 вересня 2023 року відповідно до Закону України №2792-IX, з метою підвищення ефективності діяльності державних акціонерних товариств зі 100% державною часткою, активи таких товариств тепер надаватимуться на продаж та оренду через державні онлайн-аукціони Прозорро. Продаж.
Раніше державні товариства мали право продавати своє майно за своїми правилами, не зобов'язуючись проводити конкурентні електронні торги. Однак запровадження цієї інноваційної системи має на меті забезпечити більш прозоре управління державними підприємствами та залучення довгострокових інвестицій. Це прагнення важливе для стимулювання української економіки найближчими роками.
Перший віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що прозорість та цифровізація процесів допоможуть бізнесу отримати доступ до публічних активів, що, у свою чергу, сприяє зростанню економіки. З цією метою акціонерні товариства, включаючи Укрзалізницю, Укрпошту, НАК "Надра України", Національну енергетичну компанію "Укренерго", Автомобільні дороги України, Укргідроенерго, НАК "Нафтогаз", Національну громадську телерадіокомпанію, Аграрний фонд, Українське Дунайське Пароплавство та інші будуть проводити продажу та оренду своїх активів через онлайн-аукціони на державній електронній торговій системі.
Серед активів, які продаватимуться на електронних торгах, включено земельні ділянки, нерухомість, машини та обладнання. Аукціони з продажу та оренди цих активів будуть проводитись як на підвищення (англійський аукціон), так і на зниження ціни (голландський аукціон).
Участь в аукціонах, організованих державними товариствами, відкрита всім бажаючих, включаючи іноземних громадян. Для участі у вибраному аукціоні необхідно зареєструватися на одному з акредитованих майданчиків у системі Прозорро.Продаж та подати відповідну заявку.
Важливо відзначити, що громадянам та юридичним особам Російської Федерації заборонено брати участь в аукціонах із придбання державних активів.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення