Волинське комунальне майно пропонується до оренди майже задарма

На торги з оренди комерційна нерухомість виставляється територіальними громадами, навчальними й лікувальними закладами, а також Волинської обласною радою за низькими та зовсім неринковими цінами. У електронній торговельній системі «Прозорро.Продажі» можна знайти лоти, за оренду яких просять 5, а то і 2 гривні за м².
У серпні на торгах до оренди запропонували кабінет для надання приватних медичних послуг. Розташовується він у будівлі Ковельської поліклініки, його площа складає близько 13 м², а вартість місячної оренди становить 24 гривні. В цій же лікарні в оренду можна було взяти кабінет, площа якого становить 12 м², а ціна 22 гривні. Тобто м² обох кабінетів коштує менш як 2 гривні.
За словами очільниці відділу комунального майна Волинської облради Олени Кузьменко, це є залишковою балансовою вартістю. Відповідно до законодавства має вираховуватися один відсоток від ціни. Одне приміщення здали за 500 гривень, інше на 50 гривень дорожче. Підіймати ціну немає можливості, адже законом передбачається саме така процедура.
Під час торгів вартість м² даних приміщень збільшилася у близько 20 разів. Наприклад, сайт «OLX» пропонує такі приміщення в оренду не менш як за 2 тисячі.
Актовий зал Нововолинського ліцею №1, площа якого становить 105 м², виставили на торги за 54 гривні. Торги відбулися у вересні, кінцева ціна склала 63 гривні, тобто 0,06 гривні за м². Угода була укладена на термін у 5 років, але не опублікована через обмеження, що запровадили через повномасштабне вторгнення.
Управління освіти виконавчого комітету Нововолинської міської ради зазначає, що таку вартість встановили відповідно до розрахунків попередньо відповідальної за торги особи. Тож будуть укладати додатковий договір про підвищення вартості, а також підписувати основний договір, який ще не підписали. Переможець торгів має бажання збільшити орендні години, тобто вартість теж має збільшитися приблизно до 500 гривень.
У місті Луцьк на торги була виставлена частина даху, що знаходиться на вулиці Шопена, недалеко від центральної частини міста. Площа складає 10 м², а ціна — 153 гривні. Торги відбулися 09.09.2022 з одним учасником. Остаточна ціна не змінилася, тобто переможець буде сплачувати 15 гривень за м².
У місті Володимир до оренди пропонувалася частина приміщення, площа якого становить 37 м², вартістю у 217 гривень. Аукціон відбувся за участю тільки однієї особи, тож вартість не зазнала змін і складає 5 гривень за м². Приміщення можна використовувати для надання освітніх послуг, проведення тренінгів тощо. Новим орендодавцем є управління містобудування, архітектури та комунальних ресурсів виконкому Володимирської міськради.
За словами начальниці даного відділу Лариси Процької, вартість визначили згідно з балансовою вартістю та відповідно до закону. Надалі вона індексуватиметься.
Місто Нововолинськ та його околиці теж мають такі пропозиції.
Наприклад, на аукціон виставили гараж площею у 29 м², що розташовується у Благодатному. Ціна складає 265 гривень. Торги відбулися 05.06.2022, остаточна ціна становить 324 гривні, тож новий орендодавець платитиме 11 гривень за м².
Нововолинський міжшкільний ресурсний центр Нововолинської міськради запропонував до оренди терміном у 5 років гараж, який має площу 42 м², ціна становить 311 гривень. Торги провели 14.06.2022, вартість об’єкта не зазнала змін. Орендар буде платити 7 гривень за м².
До оренди пропонувалося горище, яке знаходиться у Волинській обласні психіатричній лікарні площею у 12 м². Ціна складала 38 гривень, однак торги не були проведені.
Також не провели запланований аукціон з реалізації прав на погодинну оренду об’єкта, площа якого складає майже 59 м². Розташовується об’єкт у Благодатному по вулиці Грушевського. Приміщення було запропоноване житлово-комунальним об’єднанням Нововолинської міської ради за 2 гривні на годину, за місяць виходило б близько 1500 тисячі гривень. Орендар платив би за восьмигодинний робочий день 16 гривень. Об’єкт планували здати на 5 років, однак торги не провели.
Однак у період з серпня по вересень відбулися торги, результати яких можна вважати задовільними.
У місті Маневичі «Маневицькою друкарнею» до оренди була запропонована кімната, площа якої становить 23 м², а ціна — 277 гривень, 12 гривень за м². Торги відбулися 16.08.2022, кінцева ціна збільшилася у 4 рази й склала 960 гривень, тобто по 40 гривень за м². Угоду укладали на 5 років.
У Цумані пропонували оренду цегляного складу площею у 54,5 м² за 331 гривню, по 6 гривень за м². Кінцева ціна збільшилася вшестеро та склала 2 тисячі гривень. Тобто вартість м² даного приміщення становить 37 гривень.
Об’єкт нерухомості Луцького державного архіву виставили за 161 гривню, його площа становить майже 162 м². Лот складався також з частини даху та кабінету, що розташовується під ним. Торги відбулися 18.08.2022, кінцева ціна збільшилася у 74 рази та склала 12 тисяч гривень.

У Ківерцях на аукціон виставили автозаправну станцію, площа якої складає 176 м². Лот складався не тільки з території станції, а й з критого приміщення-магазину поблизу. Станцію пропонували до оренди за 194 гривні. Торги провели 16.09.2022 за участю 5 осіб. Кінцева ціна збільшилася у 365 разів та склала 71 тисячу гривень. Новий орендар платитиме 403 гривні за м².
Відповідно до ЗУ «Про оренду державного та комунального майна» ціна на оренду майна комунальної форми вартості розраховуються так:
-    для торгів з оренди, термін якої є більшим за 1 місяць, вартість зазначають в розрахунках за місяць, вона складає 1% від ціни орендованого майна;

-    для торгів з оренди, термін якої складає від одного дня до місяця, вартість зазначають в розрахунках за день, вона складає 0,03% від ціни орендованого майна.
Далі в гру вступає ринок та система «Прозорро». Появу системи ініціював ФГВФО у 2016. На початку у системі планували реалізовувати активи банківських установ у ліквідації. Однак згодом на «Прозорро.Продажі» почали реалізовувати державні активи онлайн, а аукціони стали прозорими та доступними для всіх охочих. З роками в системі з’являлося все більше напрямків.
До запровадження цієї системи реалізація майна державної та комунальної власності проводилася на закритих офлайн-торгах. Про них здебільшого знали «свої», що й призводило до продажу лотів за заниженими цінами.
«Прозорро.Продажі» прозорістю своєї роботи вдосконалив сферу закупівель, а доступність посприяла зниженню рівня корупції. Коли на аукціоні наявна велика кількість учасників, що не пов’язана між собою, це гарантує високу конкуренцію, внаслідок якої ціна лотів збільшується до рівня ринку та навіть вище.
Умови аукціонів у системі сприяють визначенню цін продавцями, а не ринком. У разі занепаду економіки рівень конкуренції зменшується, що має свій вплив на результати торгів з оренди.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення