Яке державне та комунальне майно реалізується на онлайн аукціонах.

З впровадженням в Україні системи електронних онлайн аукціонів кардинально змінився підхід до продажу та оренди державного та комунального майна. Так, з 2018 року в системі Прозорро.Продажі проводяться аукціони з продажу об’єктів Малої приватизації. Згідно до аналітичних даних ProZorro.Продажі в системі проведено 11,94 тис. аукціонів та реалізовано майна на 8,06 млрд. грн. Більш детально про продаж об’єктів малої приватизації читайте в нашій статті «Прозора та доступна Мала приватизація».  Крім того з 2020 року у зв’язку з прийняттям нового закону та порядку про оренду державного та комунального майна відбулася заміна старої моделі передачі майна в оренду на нову – онлайн аукціонів. За цей час система довела свою ефективність та прозорість. Кожен бажаючий може у відкритому доступі отримати інформацію щодо державного чи комунального майна та запропонувати на аукціоні свою ціну.

В цій статті ми більш детально зупинимось на продажі майна державної та комунальної власності, що не відноситься до об’єктів малої приватизації, а саме матеріальних активів, які відповідно до законодавства визнаються основними фондами (засобами). Продаж зазначеного майна регулюється Порядком відчуження об’єктів державної власності, що затверджено постановою КМУ № 803. Дія цього Порядку поширюється на відчуження майна, що передано казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам (їх об’єднанням), установам та організаціям; майна, переданого Національній та національним галузевим академіям наук у безстрокове безоплатне користування, а також юридичним особам та/або суб’єктам господарювання, у статному капітали яких частка держави або органів місцевого самоврядування більше 50%. Наразі основними організаторами – продавцями державних активів є: Укрзалізниця, Укренерго, Укргазвидобування, Укртелеком, Укрпошта, Митниця, Київпастранс, Метрополітен та інші державні та комунальні підприємства та установи.

Яке державне та комунальне майно реалізується на онлайн аукціонах.

Як вже зазначали раніше відчуженню підлягають матеріальні активи які відносяться до основних засобів, а це може бути: автомобілі, об’єкти нерухомості, металобрухт, відпрацьовані матеріали, списані предмети, обладнання, неліквідні товари, незатребувані у виробництві товарно-матеріальні цінності, меблі та інші речі. Частиною п’ятою Порядку відчуження об’єктів державної власності визначено перелік майна на яке не поширюється дія даного порядку в тому числі майно, що відноситься до об’єктів малої приватизації.

Хто може придбати державне чи комунальне майно.

Учасниками онлайн аукціону з продажу державного та комунального майна можуть бути як фізичні так і юридичні особи. Умови участі в аукціоні визначені Регламентом роботи електронної торгової системи Prozorro.Продажі ЦБД2 щодо проведення електронних аукціонів з продажу/надання в оренду майна (активів)/передачі права та оголошенням замовника – організатора торгів.

Як взяти участь в аукціонах з продажу державного та комунального майна.

Вся інформація щодо продажу чи оренди державного та комунального майна розміщена на сайті Prozorro.Продажі та сайтах акредитованих майданчиків. Прийняти участь в онлайн аукціоні можливо шляхом реєстрації на одному з акредитованих майданчиків. В самій системі Прозорро.Продажі відсутня можливість реєстрації. Після реєстрації учаснику необхідно сплати внески – гарантійний та реєстраційний. Розмір даних внесків відображається в оголошенні. Замовником аукціону (продавцем) можуть бути прописані додаткові вимоги до учасників, тому потенційному покупцю необхідно детально ознайомитись з усіма умовами та вимогами аукціону. Рекомендуємо задля уникнення дискваліфікації звертатись за кваліфікаційною допомогою до співробітників майданчика через який вирішили прийняти участь або до юристів які кваліфікуються в даному напрямку.

Про порядок проведення аукціону читайте в нашій статті «Порядок проведення онлайн аукціонів Прозорро.Продажі».

Якщо Вас зацікавила дана стаття і Ви маєте намір придбати чи орендувати державне чи комунальне майно, пропонуємо Вам скористатися нашою платформою - Аукціони E-ZAKUPIVLI . Дана платформа об’єднує всі аукціони системи Прозорро.Продажі та СЕТАМ, а детальна та легка система фільтрів допоможе Вам швидко знайти необхідний актив. Фахівці компанія E-Zakupivli проконсультують Вас та допоможуть Вам прийняти участь в онлайн аукціоні.

Компанія E-Zakupivli вже більше 5 років надає кваліфікаційні послуги з супроводження процедур публічних закупівель та угод з купівлі – продажу майна на онлайн аукціонах системи Прозорро.Продажі та СЕТАМ.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення