Мала приватизація в Україні продовжує набирати темп: ФДМУ планує провести ще близько ста аукціонів

Після повномасштабного вторгнення робота сектора малої приватизації знову розпочалася з вересня. Перші торги провели вже 19.09.2022. За цей період Фондом державного майна України було проведено близько 70 аукціонів загальною сумою у 1,5 мільярда гривень. Державний бюджет вже отримав від нових власників лотів 580 мільйонів гривень. Фонд зауважує, що державне майно має попит, а ціни, які пропонують учасники, навіть вищі за очікувані. На початку листопада у системі пройшли 12 торгів, показник середнього зростання вартості складає 182% від початкової ціни.
За словами голови Фонду державного майна України Рустема Умєрова, наразі бізнес, як це було й раніше, обирає ті активи для приватизації, в яких має потребу для того, щоб розвиватися та працювати. Підприємства продовжують релокацію до безпечніших регіонів, а ФДМУ надає їм можливості вигідно купити приміщення та швидко розпочати роботу.
Треба розуміти, що бізнеси, які продовжують працювати, наближають нас до перемоги та підтримують економіку країни. Бюджет отримує надходження з кожних вдалих торгів та може спрямувати їх на армію та допомогу людям.
Також пан Умєров пояснив чому бізнеси купують майно з боргами. Не так давно уряд ухвалив закон, положення якого надають дозвіл на реалізацію майна у податковій заставі. Голова Фонду розповідає, що тепер вони можуть здійснити продаж 41 активу, які можуть зацікавити покупців. Державний бюджет може поповнитися мінімум на 1 мільярд гривень, це лише початкова вартість лотів. Ще на покупців чекає сплата податкових боргів у розмірі 300 мільйонів гривень.
Обрати цікавий об’єкт можна серед кар’єрів, спиртзаводів, хлібокомбінатів, інженерних центрів тощо. Це вдала інвестиція коштів і у сучасних складних обставинах. Бізнеси можуть започаткувати нові підприємства, а це створення робочих місць, сплата податків та, знову, підтримка економіки країни.
Придбання державного активу та його покращення є дешевшим варіантом у порівнянні з повним циклом будування. До того ж держава не повинна буде утримувати непрацюючі підприємства.
Якщо згадати про «Укрспирт», то у разі придбання його майнового комплексу власнику потрібно буде заплатити балансову вартість активу на рахунок підприємства для того, що погасити заборгованості.
Після відновлення малої приватизації бізнес вже придбав 10 таких активів. В аукціонах брали участь від 2 до 8 підприємств, вартість активів збільшувалася приблизно втричі.
Український бізнес має бажання робити свою справу на економічному фронті, допомагати державі та розвивати власні підприємства. Це дозволяє проводити багато вдалих аукціонів. Також, як вже зазначалося, підприємці продовжують релокуватися в безпечніші області, тому на Заході спостерігається підвищений попит на офісні та виробничі приміщення.
Держава реалізує активи, які довгий час не працювали та приносили збитки. Підприємства купують їх, ремонтує, покращує, створює нові робочі місця та роблять свій внесок у державний бюджет, чим допомагає країні.
До кінця цього року Фонд планує провести ще близько 100 електронних торгів з продажу різних активів. Це будуть як промислові майданчики, так і гаражі. Всі зможуть підібрати собі потрібний та цікавий об’єкт для роботи та розвитку.
ФДМУ має на меті зробити непрацюючі підприємства ефективними, адже держава зараз не може їх утримувати.
Державне майно буде мати попит, поки підприємства будуть працювати. Після початку роботи сектору малої приватизації у вересні за весь період шляхом проведення аукціонів вдалося заробити більш як 1,5 мільярда гривень. Близько 579,3 мільйона гривень вже надійшло у держбюджет.
Зараз Фонд працює над великою приватизацією, тож у майбутньому залучатимуться ще більші суми.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення