У Верховній Раді пропонують підвищити ефективність управління проблемною заборгованістю держбанків

У Верховній Раді України пропонують запровадити більш ефективні інструменти для врегулювання заборгованості та чітку процедуру реалізації проблемних активів державних банків. Для цього зареєстровано законопроєкт №11138 від 01.04.2024 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності управління проблемною заборгованістю державних банків".

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, уніфікований підхід допоможе знизити кредитний ризик державних банків, стабілізувати якість кредитного портфеля, звільнити фінансові ресурси, покращити інвестиційну привабливість і зменшити кредитні втрати, спричинені війною.

Законопроєкт передбачає внесення змін до таких законів України, як "Про банки і банківську діяльність", "Про управління об’єктами державної власності" та Податкового кодексу України. Основні зміни включають:

Визначення термінів "балансова вартість активу" та "валова балансова вартість активу".
Розширення повноважень вищого органу державного банку щодо встановлення критеріїв управління проблемними активами (крім стягнутого майна) за допомогою інструментів врегулювання заборгованості.
Встановлення, що державний банк продає, передає в оренду своє майно та активи на конкурентних засадах через електронні аукціони відповідно до чинного законодавства.
Вдосконалення інструментів управління заборгованістю та впровадження уніфікованого механізму реалізації проблемних активів.
Затвердження реалізації проблемних активів через конкурентні електронні аукціони у дворівневій електронній торговій системі з поступовим зниженням ціни продажу.
В пояснювальній записці зазначено, що однією з найбільших проблем банківського сектору є зростання обсягів проблемних активів, що становить системний ризик для фінансової стабільності України. Велика кількість непрацюючих активів призводить до погіршення якості кредитних портфелів, збільшення витрат на формування резервів, падіння ліквідності та платоспроможності банків. Ініціатори законопроєкту також зазначають, що рівень проблемних активів зростає через наслідки воєнних дій на території України.

У Верховній Раді пропонують підвищити ефективність управління проблемною заборгованістю держбанків
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення