Чи доречною є вимога надання учасниками цінової пропозиції

Пункт 28 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), встановлено, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) з урахуванням цих особливостей. Зокрема, у тендерній документації повинна міститись інструкція з підготовки тендерних пропозицій, тому замовники повинні чітко та зрозуміло прописати умови щодо оформлення документів тендерної пропозиції та спосіб їх подання. 
В тендерній документації ми не рідко бачимо вимогу, надати в складі тендерної пропозиції форму «Цінова пропозиція» або «Тендерна пропозиція», що по суті є інформацією про загальну вартість тендерної пропозиції учасника та/або ціни за одиницю товару, який пропонується учасником для постачання. 
Розберемося, чи доцільною є ця вимога.
Пункт 31 Особливостей (як і частиною 1 статті 26 Закону) передбачає, що тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником) тощо. Іншими словами, учасник зазначає ціну своєї тендерної пропозиції — шляхом заповнення електронних форм з окремими полями. Після подання тендерної пропозиції йде проведення електронного аукціону відповідно до статті 30 Закону (у тому числі й при проведенні відкритих торгів за Особливостями, оскільки за постановою КМУ від 12.05.2023 № 471 аукціони знову проводяться (крім випадків, коли за обґрунтованим рішенням замовника відкриті торги можуть бути проведені без застосування електронного аукціону)). Тобто, це говорить про те, що ціна тендерної пропозиції може бути зменшена після проведення електронного аукціону.

Попри інформацію зазначену вище, все ж є замовники які вимагають в умовах тендерної документації надання цінової пропозиції, потім стикаючись з такими питаннями:
1.    Наявність арифметичних помилок у ціновій пропозиції.
2.    Зазначена в електронному полі ціна, не відповідає ціновій пропозиції учасника, наданій у складі тендерної пропозиції.
3.    Вимога про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель, якщо в ціновій пропозиції учасника, наданій у складі тендерної пропозиції, виявлено невідповідності? 
Пункт 3 Порядок розміщення інформації про публічні закупівлі, затверджений наказом Мінекономіки № 1082 від 11.06.2020, встановлено, що в разі, якщо інформація, розміщена в електронній системі закупівель шляхом завантаження документів, містить відомості, що відрізняються від тих, які розміщені шляхом заповнення електронних полів, автентичною вважається інформація, розміщена шляхом заповнення електронних полів. Отже, у випадку будь-яких розбіжностей автентичною буде вважатиметься ціна, зазначена учасником саме в електронному полі, а не в ціновій пропозиції, наданій у складі документів тендерної пропозиції.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення