ПРИХОВУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ У ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЛЯХ

Трохи детальніше, щодо інформації, яка приховується у публічних закупівлях та планах на Порталі. 
Відповідно до пункту 9(1) Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 166 (Офіційний вісник України, 2016 р., № 22, ст. 855; 2019 р., № 66, ст. 2258, № 90, ст. 3000) “у разі оприлюднення в електронній системі закупівель інформації з обмеженим доступом або інформації, розголошення якої під час дії правового режиму воєнного стану в Україні може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці і порядку, за зверненням замовника, що оприлюднив таку інформацію в електронній системі закупівель, адміністратор вчиняє дії в електронній системі закупівель з припинення публічного доступу до такої інформації на підставі рішення комісії про надання адміністраторові дозволу на припинення публічного доступу до інформації з обмеженим доступом або інформації, розголошення якої під час дії правового режиму воєнного стану в Україні може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці і порядку.”
Підстава відповідно до закону
Також, відповідно до Пункту 3(8) Прикінцевих та перехідних положень Закону України про публічні закупівлі, “установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг)”.
Підстава відповідно до Постанови 1178
Та що стосується Відкритих торгів з особливостями, Замовник може приховати інформацію щодо місця поставки, на рівні населеного пункту відповідно до  Постанови 1178 пункт 27 “У разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місце поставки (оприлюднення якої передбачено Законом) несе загрозу безпеці замовника, така інформація може зазначатися як найменування населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).”
Щодо не оприлюднення інформації у плані
Також, слід зауважити, що не внесення або приховання інформації про місце знаходження Замовника у плані - нормативно не передбачено. Відповідно такої технічної можливості щодо приховання - немає.
На підставі вищевикладеного на період дії воєнного стану в країні, ДП «Прозорро» розробило функціонал, що дозволяє тимчасово приховувати певні закупівлі в системі, в яких є інформація, розголошення якої під час дії правового режиму воєнного стану в Україні може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці і порядку.

Якщо ви маєте намір взяти участь у публічних закупівлях наша компанія надає послуги з професійного юридичного супроводу тендерів будь-якої складності від початку процедури до укладення договору

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення