Уряд ухвалив зміни щодо порядку закупівель в оборонній сфері

Кабмін вніс зміни до порядку проведення закупівель товарів, робіт та послуг в оборонній сфері під час дії правового режиму воєнного стану.

Відповідна постанова «Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» була ухвалена 11.11.2022.

Новий порядок вводить процедуру закупівлі визначених товарних груп у продавців, з якими була укладена рамкова угода.

За словами міністерки економіки України Юлії Свириденко, завдяки цьому рішенню українські виробники, які працюють у легкій промисловості, набувають розширених можливостей для участі в оборонних закупівлях. Ця постанова не тільки зберігає кошти оборонного замовлення в країні, а й забезпечує збереження робочих місць, розвиток, а також розширення виробничих потужностей українських виробників. Пані Юлія зауважує, що це рішення є корисним для економіки нашої країни.

Постановою регламентується проведення закупівель в оборонній сфері для державних замовників, служб державних замовників.

Відповідно до загальної процедури державні замовники закуповують товари, роботи та послуги не застосовуючи закупівельні процедури, які визначає ЗУ «Про оборонні закупівлі» й ЗУ «Про публічні закупівлі».

Шляхом рамкової угоди закуповують товари, інформацію щодо яких містить додаток постанови (одяг, взуття, спальні мішки для оборонних потреб та інше). Рамкові угоди застосовують під час закупівель зазначених товарів, вартість яких становить 200 000 гривень та більше.

Також відповідно до процедури:

-    замовнику обов’язково потрібно опублікувати оголошення в системі про те, що рамкова угода була укладена;

-    упродовж дії такої угоди (але не більш як рік) або строку, який встановив замовник, до угоди може доєднатися інший виробник, що відповідає стандартам;

-    під час першого етапу закупівлі замовник перевіряє пропозицію постачальника на відповідність до вимог, які містить оголошення про закупівлю;

-    під час другого етапу постачальників, які доєдналися до угоди, обирають й укладають договір на постачання.

Вносити зміни до істотних умов угоди до повного її виконання не можна, винятком вважається зміна вартості товару через те, що змін зазнали податки й збори, індекс споживчих цін, курс валюти, місце постачання товарі та інше.

З ухваленням нової постанови чинність втратили постанова від 28.02.2022 №169, а також інші урядові рішення.

Державні замовники до 31.12.2022 можуть закуповувати товари, інформацію про яких містить додаток постанови, не застосовуючи закупівельні процедури, які визначає ЗУ «Про оборонні закупівлі» й ЗУ «Про публічні закупівлі», та не застосовуючи закупівельні процедури за рамковими угодами.

Якщо ви маєте намір взяти участь у публічних закупівлях наша компанія надає послуги з професійного юридичного супроводу тендерів будь-якої складності від початку процедури до укладення договору

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення