Які зміни у сфері закупівель запроваджує Постанова №1178?

Постанова №1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» набула чинності 19 жовтня 2022 року. Тобто наразі проводити публічні закупівлі необхідно відповідно до положень, які визначає ця Постанова.

Відкриті торги трансформувалися у відкриті торги з особливостями. Що саме змінилося:

  1. Скоротилися терміни подання тендерних пропозицій — наразі це не менше 7 днів; оскаржити дискримінаційні вимоги можна упродовж 4 днів після того, як ви дізналися про правові порушення й не пізніше як за 3 дні до того, як подання пропозицій завершиться; оскаржити неправомірне відхилення пропозиції та неправомірну перемогу іншого учасника можна упродовж 5 днів; укласти угоду можна протягом 15 днів з правом пролонгації до 60 днів; звернутися за роз’ясненнями не пізніше як за 3 дні до того, як подання пропозицій закінчиться; надати відповіді на запити учасників замовник має упродовж 3 днів (раніше — 3 робочі дні).
     
  2. Торги можуть бути проведені у разі наявності лише одного учасника.
     
  3. Замовники можуть купувати в учасників, чия пропозиція більша за очікувану вартість (якщо умови закупівлі містять інформацію про це).
     
  4. При закупівлі електроенергії, бензину, природного газу, дизельного пального не передбачено подання кваліфікаційних критеріїв.
     
  5. Замовники не можуть розмістити оголошення про усунення невідповідності одразу стосовно всіх учасників (тільки якщо це передбачає рішення колегії Антимонопольного комітету).
     
  6. Вимагати від учасників надання підтверджувальних документів відповідно до статті 17 ЗУ «Про публічні закупівлі» не потрібно, треба тільки проставити відмітки в системі.
     
  7. Відкриті торги з особливостями та запит ціни пропозицій (електронний каталог) тепер мають такі вартісні пороги: 100 тисяч гривень для послуг та товарів, 200 тисяч гривень для поточного ремонту, 1,5 мільйона гривень для робіт. Постанова Кабміну №169 передбачає винятки щодо обов’язкового використання електронної торговельної системи, наприклад, у разі якщо замовник знаходиться в зоні проведення бойових дій. До того ж закупівлю сумою від 100 тисяч гривень до 199 тисяч гривень можна проводити шляхом укладення «прямої» угоди з підприємством, яке засновано громадською організацією осіб з інвалідністю та на яке розповсюджується податкова пільга згідно з Податковим кодексом України.
     
  8. Відтепер існує заборона на закупівлі у білоруських та російських підприємств, фізосіб, укладати угоди з компаніями, бенефіціари яких є громадянами цих країн, а також закуповувати товари в осіб, продукція яких має російське або білоруське походження.
     
  9. Змінювати ціну як істотну умову закупівельної угоди можна у разі коливання цін на ринку, обмеження у 10% наразі не діє.
     
  10. Платіж за подання скарги буде повернений, якщо замовник самостійно усуне порушення, також у разі ухвалення рішення Антимонопольним комітетом щодо припинення розгляду скарги.

Постанова діє упродовж воєнного стану, а також 90 днів після його завершення або скасування.

Закупівлі, які розпочалися до набрання чинності Постанови, тобто до 19 жовтня, мають бути завершені відповідно до положень ЗУ «Про публічні закупівлі».

 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення