Вимога яких документів декларується статтею 17 ЗУ «Про публічні закупівлі»?

Постанова 1178 від 12 жовтня цього року внесла деякі зміни в ЗУ «Про публічні закупівлі». Одна з таких змін стосується способів, якими учасники можуть підтвердити відсутність підстав, через які їм можуть відмовити в участі в аукціоні.

Які відомості мають бути надані для підтвердження відсутності підстав для відмови згідно з Постановою?

Пункт 44 Постанови визначає, що:

  1. Замовники не мають висувати вимоги щодо надання інформації про відсутність заборгованості по податках

Замовники мають відхиляти тендерні пропозиції переможців закупівельних процедур, якщо для цього є підстави, які визначає 17 стаття ЗУ «Про публічні закупівлі» (окрім п. 13 ч. 1 ст. 17 цього Закону).

Замовники не проводять перевірку переможців закупівельних процедур щодо відповідності підставам, які визначає п. 13 ч. 1 ст. 17 Закону, а також не вимагають від учасників/переможців підтвердити їх відсутність.

Замовники не вимагають від учасників жодних відомостей щодо відсутності у них підстав для відмови в участі в закупівельній процедурі. Пункти ч. 1 та 2 ст. 17 учасники не повинні підтверджувати документацією упродовж етапу подання пропозицій.

  1. Замовники не мають висувати учасникам вимоги щодо надання документів

Упродовж етапу подання пропозицій замовник не має вимагати від учасників документи, які підтвердили б, що підстави, які визначає перший абзац даного пункту, відсутні, окрім декларування відсутності цих підстав учасниками самостійно згідно з абзацом 4 даного пункту.

Учасники закупівельних процедур підтверджують, що підстави, які містить 1 абзац даного пункту, відсутні, самостійно декларуючи відсутність цих підстав в торговельній системі упродовж етапу подання пропозицій.

Мається на увазі, що під час подання тендерних пропозицій необхідності у вимогах до учасників щодо надання документів немає. Учасники самостійно мають задекларувати ці відомості в системі. Варто зазначити щодо відсутності в системі електронного поля по ч. 2 ст. 17, однак замовники у будь-якому разі не вимагають підтверджувальних документів в учасників щодо цієї частини.

  1. Документи, які надає переможець закупівельної процедури згідно із 17 статтею

Переможцю необхідно упродовж 4 днів з дати публікації в торговельній системі повідомлення щодо наміру укласти угоду надати замовнику документацію, яка підтверджує, що підстави визначені п. 3, 5, 6 та 12 ч. 1 та 2 ст. 17 відсутні. Переможець має оприлюднити зазначені документи в торговельній системі.

Замовники не мають вимагати документально підтвердити публічну інформацію, яка опублікована відповідно до ЗУ «Про доступ до публічної інформації», яку містять єдині держреєстри з вільним доступом, а також публічну інформацію, яка доступна торговельній системі, окрім інформації, доступ до якої є обмеженим на час публікації оголошення про відкритий аукціон.

Тож переможцю потрібно упродовж 4 днів з дня, коли переможець був визначений, надати документи в оригіналі. Надавати потрібно лише ту документацію, яка підтвердить, що підстави, які визначаються п. 3, 5, 6 та 12 ч. 1 та 2 ст. 17, відсутні. Зауважуємо, що замовники не мають вимагати у переможця довідку з податкової в оригіналі.

Замовник не має вимагати підтверджень у разі, коли потрібні відомості є у відкритому доступі.

В особливостях зазначається, що дія цього правила не поширюється на інформацію з обмеженим доступом (на момент публікації оголошення щодо проведення відкритого аукціону).

Іншими словами, якщо держреєстр є відкритим, однак він був закритий, коли публікувалося оголошення щодо проведення торгів, у такому разі замовник може висувати вимогу про підтвердження інформації.

Якщо ви маєте намір взяти участь у публічних закупівлях наша компанія надає послуги з професійного юридичного супроводу тендерів будь-якої складності від початку процедури до укладення договору

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення