«Кращий» еквівалент ніж предмет закупівлі

Тендерна документація, яка готується Замовником є основним документом, який містить вимоги щодо змісту та складу Тендерної документації (далі – Документація) визначених частиною другою статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон).  

Однією з запорук успішного проведення торгів є дотримання Замовником принципу недискримінації всіх учасників та рівного ставлення до них.

Замовник при встановлені технічних, якісних характеристик предмету закупівлі та технічної специфікації повинен запобігти такої ситуації, коли виконати умови Документації можуть лише ті учасники, які зможуть запропонувати продукцію конкретного виробника.  

Тому, технічні та якісні характеристики товару повинні відповідати щонайменше двом виробникам, та у випадку оскарження умов Документації Замовник повинен буде підтвердити цю відповідність документально.

Ось тут зазвичай Замовники зазначають, що запропонований учасником товар обов’язково повинен відповідати усім наведеним технічним вимогам, характеристикам, параметрам тощо або бути не гіршим ніж предмет закупівлі.

У випадку, коли учасник пропонує товар, характеристики та параметри якого є гіршими, зрозуміло, що Замовник відхиляє таку пропозицію. А що робити Замовнику коли характеристики, запропоновані учасником, відрізняються від встановлених Замовником у бік покращення?

Відповідно до позиції АМКУ, яка просліджується у Рішенні від 27.09.2018 № 9989, у разі якщо ваша Документація не передбачала можливості запропонувати продукцію з відмінними (кращими тощо) характеристиками, то така пропозиція є такою, що не відповідає вимогам Документації в цій частині. Тому Замовник повинен відхилити пропозицію Учасника.

Отже, щоб уникнути виникнення суперечок з цього приводу, радимо передбачати можливість запропонувати продукцію з кращими характеристиками, а також зазначати в Документації не лише формальний вираз «або еквівалент», а й поняття «еквіваленту» та його конкретні технічні показники. 

Супровід скарг в Антимонопольний комітет - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-skarg-v-antimonopolniy-k

Супровід публічних закупівель для замовників - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-publichnih-zakupivel-dlya-zamovnika

Супровід публічних закупівель для постачальників - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-publichnih-zakupivel-dlya-uchasnikiv-postachalnikiv

                                                                                 Бажаємо вам вдалих торгів та аукціонів! 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення