Чи можуть забрати квартиру за борги під час війни: відповідь юриста

До початку повномасштабної війни в Україні існувала практика вилучення житла у боржників за несплату комунальних послуг. Сьогодні ця норма все ще діє, хоча з певними змінами.

Як пояснив Владислав Мартинчук, адвокат судової практики ЮКК "Де-Юре", зараз житло можна примусово відчужити у боржників тільки через відкриття виконавчого провадження або за зверненням стягнення на предмет іпотеки.

"В останньому випадку така можливість повинна бути передбачена в іпотечному договорі, включаючи умови стягнення, мінімальний розмір боргу та строки прострочення, що дозволяють таке стягнення," - зазначив Владислав.

Для відкриття виконавчого провадження борг має бути підтверджений виконавчим документом, таким як виконавчий лист на виконання судового рішення, постанова про адміністративну відповідальність або виконавчий напис нотаріуса.

Майно боржника може бути вилучено тільки після того, як буде встановлено, що у нього немає достатньо коштів для задоволення вимог за виконавчим документом, тобто для сплати комунальних чи інших послуг.

"Якщо квартира є єдиним житлом боржника, її продаж з торгів можливий лише у випадку, коли сума до стягнення перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати. Наразі це становить 160 000 гривень," - пояснив адвокат.

Як отримати субсидію на оренду квартири
Українці, які не можуть самостійно сплачувати комунальні послуги, мають право на житлові субсидії. Субсидія може бути призначена одному з членів домогосподарства, які не зареєстровані в будинку чи квартирі, але орендують їх.

Для оформлення субсидії необхідно мати договір оренди житла. Однак, для внутрішньо переміщених осіб субсидії можуть бути нараховані без наявності договору оренди. У цьому випадку необхідно подати заяву до Пенсійного фонду України, що можна зробити як онлайн, так і офлайн.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення