ФДМУ продає підприємство «Інвестагро», що раніше належало російському бізнесмену Шелкову

Фонд державного майна 10 серпня проведе аукціон із продажу підприємства «Інвестагро», яке з лютого 2023 року належить державі. Раніше це підприємство було власністю російського бізнесмена Михайла Шелкова, але його активи були конфісковані у рамках процесу конфіскації російських активів. Це стане першим конфіскованим підприємством з російським «корінням», яке буде реалізовано на відкритих торгах через систему «Prozorro.Продажі». Якщо цей пілотний аукціон виявиться успішним, ФДМУ буде значно простіше знайти покупців і на інші активи, які були вилучені в бізнесменів з Росії на користь України.
Які ще активи продаватиме ФДМУ?
Фонд державного майна почав отримувати від Кабінету Міністрів конфісковані російські активи ще наприкінці 2022 року. Всі вони згодом будуть продані або здані в оренду. Так, у грудні 2022 року Кабінет Міністрів передав ФДМУ компанії та нерухомість, якими володів бізнесмен Володимир Євтушенков (громадянин рф). За даними фонду, він отримав від уряду 17 об'єктів нерухомості в Запорізькій області та частки у статутних фондах п'яти підприємств, зареєстрованих у Києві та Запоріжжі: ТОВ «Електрозавод-ВІТ», ТОВ «ІТМ-Україна», ТОВ «Смарт Діджитал Солюшнс», ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс», АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування». Кабінет Міністрів керувався рішенням Вищого антикорупційного суду (ВАКС), який 1 вересня 2022 року стягнув згадані активи на користь держави.
У січні 2023 року Вищий антикорупційний суд вирішив стягнути активи Михайла Шелкова у дохід держави, після чого це рішення підтвердила Апеляційна палата ВАКС. 23 лютого 2023 року Кабінет Міністрів передав ФДМУ 100% пакет акцій «Інвестагро» разом із ТОВ «ВСМПО Титан Україна», ТОВ «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат» і ТОВ «Тай-Мінералс».
У березні 2023 року Вищий антикорупційний суд конфіскував актив, яким володіли російські бізнесмени Аркадій та Ігор Ротенберги (обидва – громадяни рф). Це частка в ТРЦ Ocean Plaza, який розташовується в Києві. Державна власність у торговому центрі на сьогоднішній момент становить 66,65% статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь», якому належить Ocean Plaza. ФДМУ отримав вилучену частку від уряду на початку червня.

ТОВ "Інвестагро" - це компанія, яка була зареєстрована у формі товариства з обмеженою відповідальністю 28 листопада 2011 року в Києві. Статутний фонд складає 300 000 грн. Основним видом діяльності є вирощування зернових культур, бобових та олійних; додаткові види - допоміжна діяльність у сфері рослинництва, посередництво в торгівлі сільгосппродукцією, оптова торгівля зерном, насінням і кормами для тварин, оптова й роздрібна торгівля овочами та фруктами. За даними YouControl, активи компанії на кінець 2022 року становили 55,8 млн грн, зобов'язання - 11,1 млн грн, виторг - 18,9 млн грн. 

Серед інших фінансових показників "Інвестагро" за 2022 рік: рентабельність активів - 6,55%, чиста маржа - 24,25%, рівень заборгованості (загальні зобов'язання до загальних активів) - 19,83%, боргове навантаження (загальні зобов'язання до власного капіталу) - 32,5%. Компанія стабільно працює і є прибутковою. За підсумками 2021 року "Інвестагро" заробило 19,3 млн грн чистого прибутку, за 2022-й - 3,7 млн грн чистого прибутку. За перше півріччя 2023 року підприємство отримало 27,2 млн грн виторгу, що на 44% більше, ніж за весь 2022-й. Однак головна цінність "Інвестагро" - не в його основній діяльності, а в землях, що належать компанії. Вони займають близько половини площі Вовчанського родовища титан-цирконієвих руд. Загальний обсяг корисних копалин на Вовчанському родовищі оцінюється в 5 млн тонн. У покладах є такі елементи, як ільменіт та рутил (основні компоненти титанової руди), а також цирконій. Приватизаційний аукціон на продаж всієї державної частки в статутному фонді ТОВ "Інвестагро" відбудеться 10 серпня о 12.50. Стартова вартість підприємства - 55 млн грн.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення