Компенсація збитків, завданих воєнними діями. Перелік документів підтверджуючих розмір втрат

Вже у лютому місяці 2023 року, у справах за позовами проти рф щодо стягнення збитків, завданих війною, бізнес почав отримувати судові рішення, ухвалені на свою користь. Через те, що рф немає права прийняти участь в засіданнях і не може заперечити позови, суди стали відноситись більш критично до доказової бази, яку надає позивач, обґрунтовуючи свої позовні вимоги
Докази підприємств підтверджуючі розмір збитків
1.    Доказ повного знищення або часткового руйнування майна, внаслідок воєнних дій.
2.    Доказ викрадення майна або факт обмеження права власника ефективно володіти та розпоряджатися таким майном, якщо майно було викрадено під час окупації або знаходиться на тимчасово окупованій території станом на зараз.
3.    Документи, що підтверджують право власності на це майно, а також, що нам момент початку повномасштабного вторгнення ваше підприємство безперешкодно володіло, користувалося та розпоряджалося цим майном.
4.    Підтвердження вартості майна, що стане сумою позовних вимог.
Доказ повного знищення або часткового руйнування майна, внаслідок воєнних дій.
1.    У разі знищення або пошкодження майна внаслідок ракетного обстрілу, що спричинило в подальшому пожежу, належною доказовою базою буде Акт про пожежу, складений працівниками управління ДСНС України. 
Під час складання Акту про пожежу працівники ДСНС можуть визначити:
-    причину пожежі, вказавши, що вона сталася саме внаслідок потрапляння снаряду, а не, наприклад, в результаті побутової недбалості;
-    обсяг та площу займання вогнем, коротко описати, яке саме майно було знищено;
-    час займання та час ліквідації пожежі;
-    описати, чи був можливим або утрудненим доступ до приміщень внаслідок здійснення евакуаційних заходів та знешкодження нездетонованих снарядів тощо.
Прикладом можна зазначити справу № 925/903/22. Суд дослідив Акт про пожежу, долучений до матеріалів справи та встановлено юридичний факт заподіяння шкоди майну позивача.
2.    Якщо сталося пошкодження майна внаслідок обстрілу, але пожежа на починалася, потрібно звернутись до ДСНС за проведенням обстеження та розмінування території.
Під час складання Акту про розмінування території, працівники ДСНС можуть визначити:
-    факт обстрілу вашого підприємства;
-    наслідки такого обстрілу;
-    час скоєння обстрілу та описати в Акті перелік майна, яке зазнало ураження.
3.    Доказом знищення може бути витяг ЄРДР, від Нацполіції за результатами звернення із заявою про вчинення злочину.
Прикладом можна зазначити справу № 911/2073/22. Витяг з ЄРДР підтверджуючий факт зруйнування майна, щодо відкриття кримінальної справи за фактом обстрілу.
4.    Доказом може бути Акт комісійного обстеження будівель та споруд (об`єктів), пошкоджених внаслідок збройної агресії російської федерації, який складається органами місцевого самоврядування. Такі обстеження, як правило, проводяться представниками сільських, селищних, міських рад, серед яких є інженер.
Під час складання Акту, працівники органів місцевого самоврядування можуть визначити:
-    причину руйнування;
-    обсяг;
-    час та перелік зруйнованого майна.
5.    Важливе, але не визначальне місце серед доказів займає фото та відеофіксація. 
Якщо ви маєте можливість зробити фотографії чи зафільмувати на відео зруйноване майно, то це також може бути доказом, який буде розглядатися судом. Під час фото чи відеофіксації обов’язково попіклуйтесь про те, щоб зазначити час та дату зйомки, особу, що її проводить та зазначте коментар щодо того, який саме об’єкт фіксується на відео.
6.    Посилання ЗМІ щодо інциденту. 
Посилання на новинні ресурси, які висвітлили подію. Такий доказ надає можливість суду сформувати комплексне уявлення щодо інциденту та однозначно не буде зайвим. В якості прикладу можу навести судові рішення по справах 922/1059/22, 911/2073/22 тощо.
Доказ викрадення майна або неможливості ефективного розпорядження ним
1) Витяг із ЄРДР щодо реєстрації кримінального злочину за ознаками ст. 185 КК України (крадіжка);
2) Дані з GPS-трекерів транспортних засобів, що можуть підтвердити рух транспортних засобів та спецтехніки;
3) Покази свідків, якими можуть бути працівники підприємства чи будь-які інші особи, які можуть підтвердити факт привласнення належного вам майна загарбниками;
4) Фото чи відеофіксація.
Доказ викрадення майна яке знаходиться на непідконтрольній території, щодо якого ви втрачено контроль
1) Підтвердити належним чином ваше право власності на таке майно;
2) Підтвердити рішенням органів місцевого самоврядування чи державної влади, факт втрати контролю і припинення виконання посадових обов’язків на тимчасово непідконтрольній території.
3) Реєстр ЗМІ – в якому зібрати посилання на новинні видання, які писали про фактичне захоплення військами рф населеного пункту, де знаходиться майно вашого підприємства.
Підтвердження перебування майна у власності вашого підприємства
1.    Об’єкти нерухомого майна підтверджуються інформацією з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна. 
2.    Транспортні засоби підтверджуються технічним паспортом чи довідкою сервісного центру МВС.
3.    Права власності на товарні залишки підприємства підтверджуються первинною бухгалтерською документацією факт придбання такого майна та знаходження його на балансі підприємства.
Підтвердження вартості зруйнованого майна
Підтвердити суму збитків може оцінка акредитованої експертної установи.
Незалежна оцінка збитків проводиться суб`єктами оціночної діяльності –суб`єктами господарювання, визнаними такими Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» (далі – суб`єкти оціночної діяльності), із дотриманням національних стандартів оцінки майна та Міжнародних стандартів оцінки майна з урахуванням особливостей, що визначені цими Загальними засадами та методиками оцінки шкоди та збитків.
За результатами проведеної оцінки суб’єкт оціночної діяльності готує звіт про оцінку вартості відшкодувань внаслідок пошкодження, в якому описує ступінь знищення майна та визначає реальну ринкову вартість такого майна ДО моменту його зруйнування.
Важлива інформація:
-    Визначення вартості майна саме ДО початку воєнних дій.
-    Прив’язка вартості втраченого майна в еквіваленті до іноземної валюти. 
Важливо пам’ятати, що наведений перелік доказів приблизний та не є вичерпним. Доказова база повинна складатися індивідуально, з огляду на конкретні обставини. 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення