ПРАКТИКА АМКУ. ПІДПИСАННЯ КЕП

Проведення торгів процесс який вимагає багато ресурсів: реєстрація тендерної пропозиції (друк, підпіс, сканування, завантаження), підписання пропозиції безпосередньо на майданчику. 
Функція підпису кожного файлу
Задля економії власного часу, тепер є можливість скористатися функцією підпису окремо кожного файла пропозиції відразу на майданчику. Одже відтепер, при додаванні файлів одразу зі свого робочого комп’ютера можна накладати на кожен з них окремо електронний підпис. 
Вимоги тендерної документації  
Замовники навіть можуть передбачити такий порядок підпису пропозиції безпосередньо в тендерній документації. Проілюструємо на прикладі, які формулювання можете зустріти: 
«...якщо тендерна пропозиція містить і скановані, і електронні документи, потрібно накласти КЕП/УЕП на тендерну пропозицію в цілому та на кожен електронний документ окремо»;
«...замовник не вимагає від учасників засвідчувати документи (матеріали та інформацію), що подаються у складі тендерної пропозиції, печаткою та підписом уповноваженої особи, якщо такі документи (матеріали та інформація) надані у формі електронного документа через електронну систему закупівель із накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги».
Чи замінює власноручний підпис ЕЦП або КЕП
Що передбачають закони та судова практика
За Законами України, «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», документ на який накладено електронний підпис прирівнюється до підписаного власноручно. 
Також, варто памʼятати про ч. 3 ст. 12 Закону України “Про публічні закупівлі”, яка говорить, що під час використання електронної системи закупівель з метою подання тендерних пропозицій/пропозицій та їх оцінки документи та дані створюються та подаються з урахуванням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".
Позиція суду  
Постанова Східного апеляційного господарського суду від 26 серпня 2020 року в справі № 905/1088/19 зазначено: “Відповідно до п. п. 3, 4 ст. 18 Закону України "Про електронні довірчі послуги" електронний підпис чи печатка не можуть бути визнані недійсними та позбавлені можливості розглядатися як доказ у судових справах виключно на тій підставі, що вони мають електронний вигляд або не відповідають вимогам до кваліфікованого електронного підпису чи печатки. Кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису.”
Практика АМКУ передбачає, що тендерна документація повинна мати можливість накладення КЕП замість власноручного підпису.
Розглянемо рішення Колегії з розгляду скарг АМКУ № 22636-р/пк-пз від 05.10.2021. 
Скаржник звернувся до Органу оскарження щодо неправомірного на його погляд рішення замовника про відхилення своєї пропозиції. Замовником було відхилено пропозицію учасника, через не виконання вимог, що містяться в тендерній документації, а саме - не завірив підписом уповноваженої особи та печаткою документи, надані в тендерній пропозиції, а саме кошторис був не підписаний кошторисником й інженером, та не затверджений керівником.  
Скаржник також зазначив, що кожен документ, підготовлений учасником, в тому числі кошторис, підписаний кваліфікованим електронним підписом, що, в свою чергу, відповідає вимогам, які містяться в тендерній документації.  
Відповідно до пункту 1 розділу III тендерної документації йдеться про те, що замовник не вимагає від учасників засвідчувати документи (матеріали та інформацію), що подаються у складі тендерної пропозиції, печаткою та підписом уповноваженої особи, якщо такі документи (матеріали та інформація) надані у формі електронного документа через електронну систему закупівель із засвідченням кожного документу (листа/довідки тощо) кваліфікованим електронним підписом. 
Документація замовника також не містить окремих вимог до порядку оформлення кошторису, зокрема, до підписання кошторисником та інженером, й затвердження керівником. 
Отже,  учасник вважає, що ним було в повній мірі дотримано вимоги законодавства та документації щодо подачі документів. 
Колегія винесла рішення на користь скаржника, визнавши рішення замовника неправомірним відхиленням з наведених ним підстав. 

Якщо ви маєте намір взяти участь у публічних закупівлях наша компанія надає послуги з професійного юридичного супроводу тендерів будь-якої складності від початку процедури до укладення договору.

Якщо під час планування участі або в процесі участі у закупівлях виникає потреба у кваліфікованому супроводі та допомозі в частині оскарження вимог такої закупівлі або внаслідок прийнятого Замовником рішення, радимо звернутися до фахівців нашої компанії.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення