Постанова №686 Затверджено процедуру закупівлі медичних товарів та ліків

Постановою №686 уряд України затвердив обов'язкову процедуру закупівлі окремих медичних товарів та ліків на суму від 50 тисяч гривень через Prozorro Market. Цей крок дозволить замовникам в умовах воєнного стану більш ефективно та швидко забезпечувати себе критично важливими медичними товарами.
Проведений аналіз показав, що закупівля медичних товарів та ліків через Prozorro Market більш результативна з точки зору конкуренції та швидкості укладання угод порівняно з відкритими торгами. Крім того, всі постачальники, які надають свої товари в електронному каталозі, проходять попередню кваліфікацію постачання. Це забезпечує додаткові гарантії якості товарів, що отримуються", - зазначає Надія Бігун, заступник Міністра економіки України.
Середній час проведення закупівлі медичних товарів та ліків за процедурою запиту ціни пропозиції з початку року становив 11 днів, у той час як при використанні відкритих торгів з особливостями це тривало 21 день.
У той же час, замовники, які здійснюють закупівлю через запит ціни пропозиції, отримали в середньому на 3 більше цінових пропозицій на аукціонах, ніж при відкритих торгах. Державне підприємство "Медичні закупівлі України", адміністратор медичних категорій на Prozorro Market проводило попередню кваліфікацію всіх постачальників на аукціонах.
Проте уряд надав можливість здійснювати закупівлю певних товарів через відкриті торги, якщо закупівля на Prozorro Market не відбудеться, або замовник може провести повторну закупівлю на запит ціни пропозиції. У разі проведення відкритих торгів замовник не може встановити очікувану вартість вище, ніж було зазначено у запиті ціни пропозиції.
"Prozorro Market вже кілька років успішно функціонує, але тільки недавно став повністю виявляти свій потенціал як інструмент для швидких та зручних закупівель. Ми вітаємо позитивні зміни в законодавстві щодо процедури запиту ціни пропозиції та її поглиблену інтеграцію в публічні закупівлі. Ці кроки особливо важливі. в умовах ведення війни, коли критично необхідно забезпечити доступ до ліків", - наголошує Микола Ткаченко, Директор Державного підприємства "Прозоро".
Раніше Кабмін уже вніс низку важливих змін до роботи Prozorro Market, включаючи введення запиту цін на пропозиції як єдиної процедури закупівель в електронному каталозі.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення