Сервіс який автоматично оцінює нерухомість

Фондом державного майна України разом з Міністерством аграрної політики та продовольства України та Держгеокадастром був доопрацьований функціонал сервісу, який автоматично оцінює нерухомість.

Тепер сервіс якісніше розраховує оціночну вартість ділянок землі та нерухомого майна, які розташовуються там, де не було аналогів для розрахунку.

До цього ключовою проблемою була некоректність розрахунків оціночної вартості ділянок землі. Це заважало учасникам земельного ринку, адже, враховуючи показник оціночної вартості, вираховується відсоток податку на угоду купівлі-продажу ділянки землі. До того ж ціна реалізації ділянки не може бути меншою за її оціночну вартість.

За словами Романа Лещенка, Міністра агрополітики, сервіс автоматичної оцінки є зручним інструментом, який допоможе в спрощенні та здешевленні процесу укладення угод. Однак кількість угод для порівняння є недостатньою, щодо деяких угод в базу вносяться некоректні дані, тож через це бували випадки, коли оціночна вартість розраховувалася неправильно. Ще одним ускладненням є спотворення середньої ціни угодами, де землю сільськогосподарського призначення купують за ціною для несільськогосподарської землі, плануючи використати її для іншої потреби.

Пан Лещенко підкреслює, що співпраця ФДМУ, Держгеокадастру та Мінагрополітики стала поштовхом для розвитку ринку сільськогосподарської землі.

Юлія Бєлова, заступниця голови ФДМУ, говорить про постійне наповнення сервісу відомостями про реальні ринкові угоди та плідну роботу спеціалістів Фонду у напрямку вдосконалення сервісу розрахування вартості нерухомого майна, який є ефективним та безкоштовним.

За її словами, учасники цього процесу, а це Мінагрополітики, Нотаріальна палата України та професійні оцінювачі, співпрацюють с ФДМУ та пропонують потрібні ідеї для розвитку сервісу. Також при його вдосконаленні враховують відгуки користувачів.

Крім того, алгоритми розрахунку оціночної вартості як ділянок землі, так і певних типів житлового нерухомого майна (гуртожитків, наприклад) теж покращилися 

ВІДСТУПЛЕННЯ ПРАВ ВИМОГ

Продаж майна на аукціонах/торгах

 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення