Аукціони землі посприяють наповненню місцевих бюджетів

Можливість оформити права оренди сільськогосподарської землі відновлена, законодавство щодо охорони землі вдосконалюється, тож громади розвиватимуться ефективніше, а місцеві бюджети наповнюватимуться.
Крім того, це посприяє запровадженню механізму, який дозволить проводити облік пошкодженої через збройну агресію ворога землі, а також інформації потрібної для підрахунку збитків, яких зазнали землевласники й землекористувачі.
За словами Людмили Шемелинець, заступниці Мінагрополітики, шляхом спільних напрацювань з нардепами вдалося відновити реалізацію прав оренди державних та комунальних земель на аукціонах, що сприятиме надходженням до місцевих бюджетів.
Законодавство у сфері охорони сільськогосподарської землі наразі вдосконалюють: розробляють спеціальні робочі проєкти, вносять у Держаний земельний кадастр інформацію, яка потрібна для того, щоб визначити кількість пошкодженої через збройну агресію ворога землі, а також визначити обсяг роботи щодо відновлення земель. До того ж завдяки зазначеним вдосконаленням можна буде провести оцінку розміру збитків та розрахувати суму коштів для відновлення пошкоджень.
Пані Шемелинець пояснила, що Мінагрополітики та Держгеокадастр готують перелік відомостей, які мають внести до кадастру. Перелік затвердить постанова Кабміну. Ця інформація надасть розуміння обсягу роботи, кількості пошкодженої землі, а також суми, яку необхідно буде залучити для того, щоб землевласники та землекористувачі отримали компенсацію за завдані збитки.
Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроєкт 19.10.2022. Після початку повномасштабної збройної агресії робота реєстрів зупинилася, як і реєстрація речових прав. Угоди, що існували, продовжували свою дію на рік без внесення змін у держреєстр речових прав та відомостей до кадастру.

Аукціони землі посприяють наповненню місцевих бюджетів
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення