Аукціони з оренди землі

Наразі знову можна скористатися механізмом держреєстрації права оренди на сільськогосподарську землю.
Поновлення аукціонів запровадив законопроєкт №7636. «За» було 246 голосів, «проти» жодного, 31 депутат не проголосував.
Цим документом скасовуються перехідні положення ЗКУ про паузу щодо проведення земельних торгів з оренди державних і комунальних сільськогосподарських земель.
Крім того, поновлюється проведення аукціонів з передавання в оренду державних і комунальних земель для виробництва сільськогосподарських товарів. ДП «Прозорро.Продажі» зазначає, що після набуття чинності закону такі торги знову будуть доступні в електронній торговельній системі.
Також цей закон вдосконалить ведення Державного земельного кадастру, посприяє посиленню державного нагляду за тим, як землі використовуються, охороняються та наскільки ефективно для охорони витрачаються кошти.
Відповідно до даних відкритого аналітичного модуля «BI Prozorro», рік проведення аукціонів землі приніс організаторам близько 576 млн гривень. Усього провели понад 2 тисячі вдалих торгів з реалізації та оренди земельних ділянок. Їхня загальна площа становить 13,4 тисячі гектарів.
Після початку повномасштабного вторгнення було проведено близько 750 аукціонів землі, з яких організатори отримали понад 240 млн гривень. Наразі в системі оголосили більш як 430 торгів з реалізації землі, загальна площа якої складає 724 гектари, а початкова ціна складає 295 млн гривень. Ще було оголошено 185 торгів з оренди, площа землі складає 696 гектарів, а стартова вартість становить 16,4 млн гривень.
ДП «Прозорро.Продажі» зауважує на тому, що реалізація державних і комунальних земель, що призначаються для сільського господарства, є забороненою згідно з ЗКУ.
Нагадуємо, що у березні ВР ініціювала запровадження змін до ЗКУ, згідно з якими передавання державних і комунальних сільськогосподарських земель в оренду здійснювалося без аукціонів.
Однак державна та комунальна несільськогосподарська земля обов’язково має бути реалізована в електронній торговельній системі. Що стосується продажу приватних сільськогосподарських земель, то проведення торгів в системі не є обов’язковим. 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення