Перевірка покупців землі у спрощеному порядку

Верховна Рада України планує спрощувати порядок перевірки на відповідність законодавству тих осіб, які стають власниками ділянок землі сільськогосподарського призначення, площа яких становить до 0,25 гектара, для того, щоб займатися садівництвом, та ділянки, які розташовуються в населених пунктах, а площа яких становить до 2 гектар. Адже актуальні на сьогодні правила є складними й тривалими.

За законопроєкт №6199 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення положень щодо вчинення нотаріальних дій у процесі отримання прав на земельні ділянки» депутати віддали 249 голосів при мінімальному обов’язковому показнику у 226.

На думку Миколи Сольського, одного з ініціаторів закону, голови комітету Верховної Ради з агрополітики, після запровадження земельної реформи нотаріуси отримали велику кількість повноважень, адже вони займаються оформленням права власності на нерухоме майно й землю. Нотаріуси перевіряють багато інформації, на це витрачається багато часу й робить угоду купівлі-продажу дорожчою. Перш за все це вплинуло на невеликі ділянки в селах, які до цього не обмежував мораторій на реалізацію сільськогосподарських земель.

В пояснювальній записці до законопроєкту пропонують скасування перевірки на відповідність покупця ділянки землі сільськогосподарського призначення вимогам, які визначає стаття 130 ЗКУ у разі придбання земельної ділянки для того, щоб займатися садівництвом, та ділянки площею до 2 гектарів, яка розташовується в населених пунктах  особистого сільського господарства.

Автори закону вважають, що скасовування перевірки покупців таких ділянок допоможе спростити порядок набуття правами на ділянки землі та зекономити учасникам цих угод кошти й час.

Також автори проєкту пропонують врахувати те, що площу ділянок землі сільськогосподарського призначення, якими володіє подружжя на правах спільної сумісної власності, враховують до загальної площі ділянок землі тільки для подружжя, яке володіє правом власності.

16.06.2021 Кабміном був затверджений порядок перевірки покупців земельних ділянок. На цьому нормативно-правова база була сформована для запуску земельного ринку 01.07.2021. Відповідною постановою уряду погоджується інформаційна взаємодія між Держреєстром прав на нерухоме майно, ЄДР та ДЗК для перевірок щодо дотримання обмежень на придбання однією фізичною особою до 100 гектарів землі.

Перевірка полягатиме у:

  • встановленні особи юридичної особи-покупця землі чи кінцевого бенефіціара юридичної особи-покупця;
  • перевірці на наявність санкцій, які були (або не були) введені щодо покупця;
  • перевірці причетності покупця до фінансової підтримки тероризму;
  • встановленні загальної площі ділянок землі, якими володіє покупець.

Робота ринку сільськогосподарських земель розпочалася 01.07.2021. Наразі бути покупцями та продавцями земельних ділянок можуть тільки українці. Межа у володінні для однієї фізичної особи становить 100 гектарів землі.

01.01.2024 року юридичні особи, що створювалися згідно з українським законодавством отримають право набуття землі сільськогосподарського призначення, водночас кінцевий бенефіціар однієї або декількох юридичних осіб зможе консолідувати через ділянки не більше за 10 тисяч гектарів.

 

 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення