Новий законопроект про нерухомість

Часом законопроекти, які приходять в голову депутатам Верховної Ради вказують на те, що наш уряд живе в паралельній реальності, ніяк не пов'язаній з життям країни і звичайних громадян. Хоча часом це більше схоже на лобіювання інтересів приватних груп осіб з метою ще якимось новим способом «розвести» на гроші населення України.

Таким прикладом є законопроект №3168, що стосується продажу нерухомості в країні. А тепер детальніше про це.

Благі наміри

При продажі комерційної або житлової нерухомості покупці часом потрапляють в ситуації, коли змушені мати справу з проблемними об'єктами. Якщо здійснити операцію купівлі-продажу щодо такого об'єкта (квартира, будинок, виробнича площа, офіс), то його проблеми перейдуть до нового власника, і він буде змушений їх вирішувати через суди або за свої гроші.

Щоб убезпечити громадян, які купують нерухомість, а це близько 700 тисяч угод по країні в рік, був придуманий цей законопроект. Суть питання зводиться до того, що в разі, коли він стане Законом після його прийняття, жодна операція з продажу нерухомості не може бути проведена без ріелтерської фірми. Якщо така угода буде зафіксована, то буде виписаний штраф в розмірі 42 тисяч гривень.

Як це буде організовано?

Регулювати це все повинна буде Національна федерація фахівців в сфері ріелторської діяльності. При цьому ця федерація не державна, а приватна, і вона ж буде вирішувати, яким ріелторам працювати на ринку, а яким ні! Це чистої води монополізація ринку, усунення чесної конкуренції, збіг величезного капіталу в руки конкретних осіб, які стануть власниками ріелторських компаній з дозволами.

До того ж, державний реєстр прав на нерухоме майно буде повинен передати створеній приватній федерації повну інформацію, яка у нього є. І як вишенька на торті, таким монополістам ріелторам з дозволами від приватної федерації можна буде штучно впливати на ринок нерухомості, в залежності від побажань їх власників, а також домовлятися про розподіл сфер впливу. Адже сенс в монополії саме такий, хіба не так?

Звичайно, федерація буде розглядати скарги клієнтів на конкретних фахівців ріелторів, або навіть на ріелторську компанію, яка брала участь в угоді. Також вона буде підвищувати кваліфікацію співробітників обраних фірм, але це не має значення в сфері можливих згубних наслідків для ринку.

У чому проблема для звичайних покупців?

Звичайні покупці нерухомості зобов'язані будуть сплатити чималі гроші за послуги нав'язаним державою ріелторам, навіть якщо вони продають квартиру або будинок своїм друзям або родичам. А якщо ви хочете купити квартиру з ринку, то уявімо ситуацію. Ви знаходите хорошу ціну на житло або комерційну нерухомість, знаходите продавця, домовляєтеся про ціну, а потім кличете нікому не потрібного ріелтора, і просто віддаєте йому круглу суму за законом.

Зараз, щоб перевірити інформацію по нерухомісті на проблемність, достатньо сплатити послуги профільного юриста, або ж звернутися до тих ріелторів, яких ви виберете самі. А не до нав'язаних фірм, які цілком можуть від свавілля встановлювати рівень оплати своїх послуг, їм ніхто не заважатиме робити це.

На поточний момент, у Верховній Раді повинні будуть пройти дискусії з приводу цього законопроекту, а Національне агентство з попередження корупції має його перевірити і дати свою оцінку. Хочеться вірити, що здоровий глузд переможе.     

Компанія Електронні закупівлі здійснює супроводження клієнтів щодо закриття кредитів шляхом відступлення прав вимоги з моменту проведення переговорів з кредитором до підписання договору відступлення прав вимоги за кредитом

Новий законопроект про нерухомість, або що не так з нашим Урядом
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення