Що чекає на ринок нерухомості після війни

На ринку нерухомості України знову з'явився попит. Експерти погоджуються, що до відкриття Держреєстру прав на нерухоме майно говорити про це рано.

У зв'язку з припливом переселенців з купівельною спроможністю, до регіонів України в яких немає бойових дій, збільшується інтерес до купівлі нерухомості. Проте охочих витратитись на дорогу оренду немає.

Тим не менш, інвестувати в житло на первинному ринку поки що мало хто вирішується. Передумов швидкого відновлення первинного ринку немає навіть після відкриття Держреєстру, без якого фактично заблоковані всі легальні операції з житлом. На думку експертів, відсоток новобудов значно скоротиться, а формування цінового рівня відбуватиметься на вторинному ринку.

Як каже президент АСНУ Юрій Піта, досить швидко після приїзду переселенців у західні регіони країни там з'явився попит на нерухомість. При всьому тому, чи буде активний ринок, буде відомо тільки після відкриття Держреєстру прав на нерухоме майно.

"Щодо портрета покупця - то це переселенці, які не планують або не можуть повернутися додому, мають кошти для покупки житла, але при цьому не хочуть переплачувати за оренду", - каже Піта.

У той же час Піта вважає, що купівля житла буде здійснюватися насамперед собі, ніж з метою подальшої здачі в оренду. При цьому не варто розраховувати на швидку окупність інвестиції, здаючи в оренду. На даний момент ставки оренди на Заході Україні піднялися до пікових значень, але в міру ослаблення воєнних дій знижуватимуться.

З погляду спеціаліста з нерухомості, Михайла Артюхова, про реальне відновлення попиту на житло поки що говорити не можна. Попит на первинний ринок залишається дуже низькому рівні. "Яка б не була інтернет-статистика, але насправді покупців немає. Якщо зараз виставити пропозицію за ціною наполовину нижчою за ринок, то глибоко сумніваюся, що хтось відгукнеться... Де-факто ринок первинної нерухомості сьогодні не працює", – сказав Артюхів.

Президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Піта очікує, що після відкриття Держреєстру ціни в новобудовах на Західній Україні найімовірніше зростуть на 5-10% від довоєнного рівня у зв'язку з обмеженою пропозицією в регіоні та припливом переселенців.

На думку Артюхова, через послаблення конкуренції через відхід з ринку значної частини забудовників після закінчення війни та відкриття Держреєстру забудовники можуть підняти ціни на квартири в житлових комплексах, які почали зводити до 24 лютого, і які можна добудувати за півроку.

З іншого боку, зростання цін на первинному ринку стримуватиметься пропозицією на вторинному, яке зросте через виїзд українських біженців до ЄС, вважає Артюхов.

"Я вважаю, що квартири, що залишилися, в новобудовах подорожчають, їх швидко розмітять - проявиться тенденція формування близького до спекулятивного попиту на викуп житла під оренду - а далі всі будуть дивитися на рівень пропозиції на вторинному ринку. У цьому сегменті зараз визріває пропозиція від українців, які виїхали за кордон і не планують повертатися найближчими роками. Своєю житлоплощею у хороших будинках та ЖК вони збалансують зростання цін на первинному ринку", - вважає Артюхов.

На його думку, співвідношення первинного та вторинного сегментів українського ринку нерухомості "повернеться у 2010-11 роки". Якщо минулого року частка первинки в загальній кількості угод досягала 60%, то зараз і після війни через збільшення вторинного ринку та зниження пропозиції від забудовників цей показник опустився і триматиметься в районі 20%.

"Такого масового будівництва, яке було в київських мікрорайонах Оболонь, Позняки та Осокорки, коли на рік будувалося по 20 мільйонів квадратних метрів житла, я не чекаю. Тому відновлення "первинки" буде повільним", – каже Артюхов.

Щодо загального рівня цін Артюхов зробив висновок, що спочатку додатковий попит від власників житла розбалансує ринок, тому що виставлена власниками цінова пропозиція часто не співпадатиме з можливостями покупців.

Баланс вартості на ринку, на думку Артюхова, буде досягнутий протягом 2-3 місяців після війни, а потім середня ціна квартир перейде до зростання, яке досягне рівня 12% річних або 1% на місяць.

Статті на тему

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення