Рекордні прибутки та активний попит: Зростання земельних торгів через "Прозорро.Продажі

За перший період 2023 року через державну електронну торгову систему "Прозорро.Продажі" організатори земельних торгів заробили понад 1 мільярд гривень. Ці кошти вже внесені до бюджетів різних рівнів у результаті майже 4,7 тисяч успішних онлайн-аукціонів.
Відзначається, що середня ціна на земельні ділянки, проданих на торгах, підвищилася майже удвічі в порівнянні з попередніми періодами. Організатори заробили майже 790 мільйонів гривень від продажу комунальної, державної землі, не призначеної для сільськогосподарського використання, а також від приватних сільгоспземель. Додатково, понад 290 мільйонів гривень склали доходи від оренди земель.
У 2023 році оголошено 1,2 тисячі земельних торгів, із яких майже 680 ініційовані місцевими органами самоврядування. На цих онлайн-аукціонах змагалося понад 7 тисяч учасників, в середньому на кожну ділянку припадало майже три учасники.
Найбільше торгів відбулося в Одеській області - майже 500. Черкащина з 418, Полтавщина з 348, Львівщина з 320 та Кіровоградщина з 270 закритими торгами увійшли до Топ-5 регіонів за кількістю.
За даними станом на 14 листопада, у системі було майже 800 торгів на етапі укладання угод, що може принести організаторам ще понад 213 мільйонів гривень.
До запровадження другого етапу реформи ринку землі, планованого до 1 січня 2024 року, лишаються кілька місяців. Міністерство аграрної політики підтримує це введення, яке було заплановане до початку повномасштабної війни.
За два роки в Україні продано понад 365 тисяч гектарів землі, що стало свідченням активного розвитку ринку землі з моменту його відкриття.

Рекордні прибутки та активний попит: Зростання земельних торгів через "Прозорро.Продажі"
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення