Як знищити систему Prozorro?

Верховна Рада вже не перший рік намагається знищити систему Прозорро. І тема все та ж, давайте змусимо держзамовників купувати набагато дорожче, менш якісну, неконкурентну, але українську продукцію. А прикриємось турботою про українського виробника.

При цьому це відкриває дорогу:

•    до дискримінації чесного конкурентного середовища і повернення до настільки улюблених чиновниками простих корупційних схем, (хто заважає закласти чиновникам свій грошовий інтерес, та побільше, якщо зрозуміло, що на торгах виграють «свої», до того ж ціна не є визначальним фактором);

•    до лобіювання приватних інтересів, шляхом знищення самої суті системи Прозорро;

•    до порушення угоди про асоціацію з ЄС, особливо щодо пунктів про держзакупівлі.

Чергове запровадження такого заходу є прийнятий в першому читанні новий, але дуже старий законопроект №3739 «Про внесення змін до Закону України «Про публычні закупівлі», відомий ще, як «закон про локалізацію» або «Купуй українське - 2». Суть законопроекту полягає в тому, щоб дати преференції українській продукції на аукціонах Прозорро.

Йдеться про закупівлі транспорту муніципального призначення, спецтранспорту для потреб енергетики та ЖКГ. З 01 січня 2021 року цей Закон може набути чинності, якщо його остаточно затвердять. Так, з 2021 року 25-45% товарів при держзакупівлях цього виду товарів зобов'язані бути українського виробництва, а з 2024 року - 40-60%.

А підтримка українських виробників може бути виражена в допомозі держави конкретним виробничим компаніям за спеціально затвердженою програмою, так, щоб не руйнувати систему державних закупівель? Хоча питання безглузде, тут красти не так зручно і немає стільки грошей для «освоєння».

Якщо під час планування участі або в процесі участі у закупівлях виникає потреба у кваліфікованому супроводі та допомозі в частині оскарження вимог такої закупівлі або внаслідок прийнятого Замовником рішення, радимо звернутися до фахівців нашої компанії.

Як знищити систему Prozorro, прикриваючись турботою про українського виробника, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №3739
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення