У Prozorro.Закупівлі новий критерій «локалізація»

Пільги і преференції українським виробникам на аукціонах Прозорро з одного боку добра справа. Адже так можна підтримати вітчизняних виробників, особливо в кризовий період, віддаючи їм перевагу при держзакупівлях. А з іншого боку, державні закупівлі скотяться в ту яму, в якій вони були всі роки, до введення системи електронних торгів.

Таке вже було, і ось знову! Чиновники не перший раз вже хочуть «легально» обійти систему держзакупівель. На цей раз Міністерство економіки пропонує ввести новий неціновий критерій - «локалізація». Це означає, якщо товари мають більше 35% української складової (комплектуючі, податки, виробництво, оплата праці і т.д.), то вони отримують преференцію у вигляді 30% від загальної оцінки.

Про це так висловився міністр економіки Ігор Петрашко: «Державні структури при закупівлі повинні віддавати перевагу товарам, які частково зроблені в Україні. Ми два тижні тому внесли на обговорення проект пілотного постанови про локалізацію виробництва в секторі машинобудування. Для держзакупівель, які здійснюються через Prozorro, крім цінових умов, вводиться критерій локалізації (який діє в багатьох країнах світу)».

Поки мова йде про сектор машинобудування, але тенденції зрозумілі. Держпокупець може на торгах Прозорро віддати перевагу вітчизняній продукції навіть якщо вона неконкурентна за ціною. На практиці можна очікувати, що держава буде витрачати на 30% більше грошей під час держзакупівель, чиновники отримають легальну можливість закласти відкат в 30% під виглядом «підтримки вітчизняного виробника», а самі держкомпанії будуть користуватися менш якісними і неконкурентними, але українськими товарами. На цьому з Прозорро можна буде закінчувати!

І наостанок, хочеться нагадати міністру економіки Ігорю Петрашко історію із запорізьким заводом АвтоЗАЗ, якраз сектор машинобудування. Заводу багато років давали різні державні пільги і преференції, і чим все закінчилося! Може варто подумати в іншому напрямку про підтримку вітчизняних виробників, і не підривати остаточно систему державних закупівель?

Супровід скарг в Антимонопольний комітет - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-skarg-v-antimonopolniy-k

Супровід публічних закупівель для замовників - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-publichnih-zakupivel-dlya-zamovnika

Супровід публічних закупівель для постачальників - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-publichnih-zakupivel-dlya-uchasnikiv-postachalnikiv

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення