Закон про продовження мораторію

Ще 16 вересня Верховна Рада затвердила новий Закон № 895-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті». Однак остаточне його затвердження відбулося недавно, після підписання Президентом Володимиром Зеленським даного Закону.

Згідно з новим законодавством, кредитні та банківські установи не мають право стягувати майно, що перебуває в заставі, за умови невиконання держателя кредиту своїх зобов'язань. Дія нового Закону поширюється до 31 квітня 2021 року.

Такий невеликий термін вказує на те, що продовження мораторію пов'язано не з тим, що кризи 2008 і 2014 років зробили неможливим або вкрай скрутним виконання кредитного договору позичальниками. На цей раз причиною стали введені карантинні заходи, прийняті в країні в зв'язку з поширенням вірусу COVID-19, і викликані цим фінансові труднощі громадян. Закон надає на час правовий захист для таких громадян.

Також важливо відзначити, що існування мораторію сильно гальмує розвиток банківської системи в країні, це стосується сфери іпотечного кредитування. Як наслідок, від нього страждає і економіка. Це ще одна причина маленького терміну введення в дію Закону № 895-ІХ.

Закон про продовження мораторію на виселення підписав Президент України
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення