ФГВФО: 29 Млрд Гривень від Продажу Банківських Активів через Prozorro.Продажі за 7 Років

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) за сім років своєї роботи через систему Прозорро.Продажі зареєстрував успішний результат у понад 14.5 тисячах електронних торгів, отримавши майже 29 мільярдів гривень від продажу активів банків-банкрутів. Ці кошти були спрямовані на розрахунок з кредиторами ліквідованих банків, повідомили у пресслужбі Прозорро.Продажі.
"Сім років тому у системі Прозорро.Продажі починалися перші успішні аукціони. Фонду був потрібен інструмент для максимально прозорої та конкурентної реалізації активів неплатоспроможних банків. Прозорро.Продажі, працюючи за принципом «усі бачать усе», ідеально відповідали цим завданням", - розповіла Світлана Рекрут, директор-розпорядник ФГВФО.
Фонд гарантування вкладів реалізував права вимоги за кредитними договорами на суму понад 16.8 мільярда гривень. Продаж житлової та нежитлової нерухомості, що знаходилася на балансі банків-банкрутів, приніс понад 10.6 мільярда гривень. Ще понад 1.1 мільярда гривень надійшло від реалізації земельних ділянок. Серед інших активів, що були реалізовані ФГВФО, - транспортні засоби, корпоративні та майнові права, дебіторські заборгованості.
"Серед активів, що реалізував Фонд через Прозорро.Продажі, важливе майно колишніх структур російських банків, зокрема АТ "МР Банк" та ПАТ "Промінвестбанк". Їхній продаж Фонд почав у липні 2022 року і загальна сума надходжень від цих торгів перевищила 4.7 мільярда гривень. Ці активи входять до топ-5 за кількістю успішних торгів разом з активами банків "Дельта", "Надра" та "ВТБ Банк", - додав Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі.
Найбільша частина торгів - майже 8.7 тисяч - проводилася за голландською моделлю з покроковим зниженням цін. Після закритих цінових пропозицій фінальна вартість активів зросла на понад 31% від початкової.

Протягом шести років Фонд гарантування вкладів в системі Прозорро здійснив реалізацію низки високоцінних лотів, з яких найбільшими стали права вимог за кредитними договорами, забезпеченими земельними ділянками та майновими правами на незавершене будівництво, продані за понад 778 мільйонів гривень. Також серед цих лотів були права вимог за кредитними договорами, за якими стояла електростанція на сонячних батареях, обладнання та акції без документів, продані за понад 680 мільйонів гривень. Інший актив, який привернув увагу, це ТЦ “МАГЕЛАН” колишньої "дочки" російського АТ "МР Банк" та права вимог за кредитними договорами, забезпечені нежитловим будинком, майновим комплексом та дебіторською заборгованістю, за які переможець аукціону виплатив 620 мільйонів гривень.
Усе це відбувалося під час воєнного стану, проте ФГВ не припиняв реалізацію активів збанкрутілих банків. Протягом цього періоду відбулося понад 720 електронних аукціонів на загальну суму понад 6.2 мільярда гривень. Кількість учасників торгів становила майже 3 особи, що перевищує середній показник до початку повномасштабної війни.
Варто відзначити, що кожен охочий може взяти участь у торгах, окрім позичальників і поручителів за кредитом, який виставлений на торги, а також російської федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресором. Адміністратор системи, АТ “Прозорро.Продажі”, гарантує безпеку та недоторканість торгів, забезпечуючи рівний доступ кожного учасника до участі в аукціоні.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення