За борги будуть блокувати банківські рахунки

Розберемо актуальні питання, що стосуються нового Закону від 11 квітня 2023 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії військового стану» № 3048-IX.

З яким боргом по картці можуть заблокувати рахунок?
З 6 травня 2023 року банки можуть блокувати рахунки за борги. Блокування рахунку відбувається на підставі документа про арешт коштів, що надійшов до банку від державного (приватного) виконавця. Мінімальної суми для блокування коштів немає.

Чи прийде мені повідомлення перед блокуванням коштів?
Повідомлення клієнта про арешт рахунку не передбачено.

Що робити, якщо заблокували рахунок, а людина за кордоном? 
Щоб розблокували рахунок, клієнту потрібно звернутися в Україну до державного (приватного) виконавця із заявою, де буде вказано номер рахунку, який потрібно розблокувати. Заява може бути подана у паперовій формі (особисто або через кошти поштового зв’язку) або в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Що робити пенсіонерам у випадку блокування пенсійної картки?
По перше, зняття арешту з коштів здійснюється на підставі документа, який має надіслати до банку державний (приватний) виконавець.
По друге, згідно із законом, у період дії військового стану передбачено припинення звернень стягнення (тобто не накладається арешт) на пенсію, стипендію (крім рішень про стягнення аліментів, відшкодування збитків), заподіяного каліцтвом або смертю внаслідок кримінального правопорушення, та рішень, якщо боржниками є громадяни Росії. Якщо все ж таки арешт наклали, необхідно звертатися до державного (приватного) виконавця.

Що робити після того, як сплатив борг? 
Спочатку треба врегулювати питання зняття арешту з рахунку з державним (приватним) виконавцем. 
Потім потрібно отримати ухвалу від державного (приватного) виконавця про зняття арешту банк розблокує рахунок.

Що робити, якщо на заблокованому рахунку усі гроші родини?
Згідно із зазначеним вище законом, на період військового стану передбачено, що фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби або приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку (користуватися грошима) у розмірі, який протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати (6700х2=13400 гривень). 
Підсумуємо: 
•    Через борги за комунальні послуги, несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху та інші, на будь-яку суму, ваш банківський рахунок можуть заблокувати.
•    Під час дії військового стану пенсійні рахунки не повинні блокувати. Якщо на вашу картку все ж таки наклали арешт, вам необхідно отримати довідку в банку, на що саме відкривався рахунок, та довідку в Пенсійному фонді, що саме цей рахунок використовується для нарахування пенсій. Ці документи слід надіслати виконавцю з проханням зняти арешт. Формально все має вирішитись протягом одного дня.
•    Якщо ваш банківський рахунок заблоковано, то ви можете звернутися із заявою до виконавця та зняти арешт із суми у розмірі 13 400 гривень щомісяця.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення