Готуються позови від бізнесу проти росії за знищення майна. Фонд держмайна оцінює збитки. Детальніше про те, як він це робить.

Український бізнес втратив майже 10 млрд долларів через обстріли росіян. Планується стягнення збитків з росії. Яким чином Фонд держмайна допоможе в цьому українським підприємцям?
Після іракської окупації кувейтські підприємці отримали право на компенсації від Іраку за зруйноване майно. Міжнародна спільнота прийшла домовленості, що ці кошти будуть виплачені за рахунок певного відсотка з платежів за іракську нафту. Проте, лише третина кувейтських бізнесменів отримала на руки компенсації загалом на $26,4 млрд. Решта не змогли підготувати ґрунтовні докази збитків та надати їх оцінку.
Сьогодні велика кількість українських підприємців знаходяться в ситуації, як і кувейтці під час окупації. Станом на вересень за оцінкою проєкту «Росія заплатить», український бізнес втратив активів щонайменше на $9,9 млрд. З 24 лютого росіяни пошкодили своїми обстрілами понад 410 підприємств.
Велика кількість українських бізнесменів виявили бажання подати позови до міжнародних судів, аби росія компенсувала ці збитки. Досвід кувейтських підприємців свідчить про те, що на такі виплати можна розраховувати.
Щоб подати позови проти росії до міжнародних судів, потрібно ґрунтовно підготуватися. Головним документом до суду є оцінка завданих збитків, отриманих в результаті російського вторгнення.
До сьогодні в Україні не було офіційного документа, за яким можна було б виконати оцінку таких збитків. Лише невелика кількість високопрофесійних  оціночних фірм бралися за підготовку цих документів. Більшість оцінювачів через брак досвіду або відсутність загальноприйнятої методики не наважувалися оцінювати збитки від воєнних руйнувань.
Яким чином можна вирішити цю проблему? Нещодавно було затверджено офіційний документ Фонда держмайна разом з Мінекономіки за яким можна керуватися оцінювачам при оцінюванні збитків. Він має назву «методика визначення шкоди та збитків, завданих бізнесу (в тому числі державному) внаслідок вторгнення російської армії».
Відтепер, керуючись цією методикою, будь-який оцінювач з відповідним свідоцтвом зможе виконати оцінку збитків, заподіяних бізнесу через російську агресію. За цією методикою встановлюються загальні правила визначення шкоди та збитків, які значно полегшують роботу оцінювачам. В результаті, оцінку збитків зможуть виконувати більше оціночних фірм, що, своєю чергою, призведе до зниження вартості послуг.
«Методика визначення шкоди та збитків, завданих бізнесу (в тому числі державному) внаслідок вторгнення російської армії» встановлює не лише рекомендації щодо оцінювання руйнувань, які можна побачити на власні очі. Вона також дозволяє розрахувати упущену вигоду від того, що бізнес зупинив чи вимушено обмежив свою роботу.
Як бути з бізнесом на тимчасово окупованих територіях?  Методика передбачає випадки оцінки збитків та шкоди, заподіяних бізнесу, який  опинився на тимчасово окупованій території. Завдяки методиці, можна підрахувати попередні збитки (з’ясувати точно можна буде лише після деокупації). Фіксацію збитків майна на тимчасово окупованих теріторіях можна проводити  за допомогою дрона. Наприклад, на підставі зйомки розбомбленого поля, засіяного пшеницею.
Вкрай важливо не зволікати з фіксацією (документуванням) збитків для їх подальшої оцінки. Бо з часом залишається все менше доказів руйнувань. Тому вже зараз підприємцям потрібно активно збирати прямі та опосередковані докази. Це можуть бути, наприклад, фотографії та відеозйомки, свідчення сусідів чи повідомлення у ЗМІ.
Також важливо, щоб міжнародна спільнота домовилася про «Дорожню карту» щодо того, як Росія компенсуватиме Україні збитки за завдані руйнування. Після цього стане зрозумілим механізм подання позовів від українського бізнесу до міжнародних судів, щоб Росія заплатила за руйнування його активів.
 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення