Результати які показали електронні системи закупівель Прозорро і Прозорро.Продажі за 2020 рік?

Впроваджені системи аукціонів державної закупівельної діяльності і продажу держмайна продовжили показувати свою ефективність і в минулому 2020 році. Якщо дивитися на результати цих двох платформ, то економія державного бюджету склала за минулий рік 43,5 мільярда гривень. Під економією слід розуміти різницю між фактичною і очікуваною ціною покупки. В результаті за цей період вдалося знизити суму витрачених на закупівельну діяльність грошей на 43% більше, ніж за період 2019 року. Це різниця між економією грошей в 2019 році - 30,5 мільярда гривень і аналогічної цифрою в минулому.

Причинами поліпшення ефективності можна вважати:

  • оновлення правил, зазначених в Законі «Про публічні закупівлі». Наприклад, право переможця торгів вносити зміни в тендерну пропозицію призвело до економії в 800 мільйонів гривень;
  • прихід в систему електронних торгів державних компаній Укроборонпрому, впровадження централізованої закупівлі медичних препаратів за програмами Міністерства охорони здоров'я, прихід в Прозорро «Оператора газотранспортної системи України» ТОВ і т.д.;
  • не останню роль зіграли і поновлення функціоналу системи електронних закупівель. Наприклад, переклад критеріїв тендерної документації в електронний формат або інтеграція роботи з Податковою службою та Державним казначейством.  

З іншого боку, за 2020 рік інша платформа Прозорро.Продажі принесла бюджету 11 мільярдів гривень. За весь термін існування даної системи ця цифра перевищила 33 мільярди гривень. Ефективність за минулий рік стала можливою завдяки приєднанню до платформи нових учасників і замовників. Не останню роль зіграли IT зміни функціоналу системи, які дозволили зробити систему продажів більш зручною та зрозумілою з наочним функціоналом і можливостями для аналізу за обраним критерієм.

Про роботу «Прозорро.Продажі» так висловився її директор Олексій Соболєв: «Не дивлячись на пандемію і всі обмеження в Україні та світі, цей рік був досить продуктивний. Організаторам прозорих аукціонів вдалося реалізувати майна на 11 млрд. грн. Наприклад, дуже хороші результати показала приватизація, яка в цьому році принесла 3,6 мільярда грн. Також ринок банкрутства просто злетів і приніс 1,3 мільярда грн. Такі нові ринки, як оренда державного та комунального майна і продаж необробленої деревини запустилися в «Прозорро.Продажі» в 2020 році і вже показали свою ефективність. Наприклад, якщо вважати в річних контрактах, то оренда згенерувала приблизно 240 млн грн., Продаж необробленої деревини - 577 млн. грн».

Варто уточнити, що державне підприємство «Прозорро» (Закупівлі), та ДП «Прозорро.Продажі», це дві абсолютно різних компанії, які вийшли з єдиної системи. Тому вони розвиваються по-різному і впроваджують різний функціонал в електронні торги.

Якщо вам потрібна юридична підтримка при проведенні державних закупівель, можна скористатися послугою супроводу тендерів. Фахівці по тендерам нашої компанії «Електронні закупівлі» допоможуть вам не тільки проводити закупівельну діяльність в рамках діючих норм, а й допоможуть коригувати їх у зв'язку з постійними змінами, що вносяться до законодавства. Жорсткість вимог при проведенні закупівель також можна вважати одним із приводів звернутися до професійної допомоги. 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення