Вимога про надання Листа-відгука

В цій статті розглянемо що на думку АМКУ вважається дискримінаційною вимогою щодо надання Листа-Відгука та як оскаржити такі умови.

Відповідно до статті 16 Закону України «Про публічні закупівлі», Замовник установлює один або декілька кваліфікаційних критеріїв в Тендерній документації.

Під час проведення відкритих торгів Учасник може оскаржити умови Тендерної документації в органі оскарження - Антимонопольному комітеті України (далі - АМКУ).  

Відповідно до частини 8 ст. 18 Закону України «Про публічні закупівлі» скарги, що стосуються тендерної документації та/або прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, що відбулися до закінчення строку, установленого для подання тендерних пропозицій, можуть подаватися до органу оскарження з моменту оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі, але не пізніше ніж за чотири дні до дати, установленої для подання тендерних пропозицій.

Розглянемо приклад у закупівлі № UA-2020-09-30-006079-a, де Замовником у Тендерній документації встановлено вимогу про надання Листа-Відгука від замовників згідно виконання аналогічного договору, що має бути складений на фірмовому бланку замовника та виданий не раніше дати оприлюднення оголошення про проведення цих відкритих торгів, за підписом та печаткою керівника замовника, а також містити інформацію про номер та дату укладення відповідного договору, щодо виконання якого надається відповідний відгук, контактну інформацію виконавця тексту листа для здійснення зв’язку з відповідним замовником щодо перевірки достовірності такого документу та викладеної в ньому інформації, інформацію про кількість та строки виконання договору.

Відповідно до ч.4 ст.22 Закону України «Про публічні закупівлі» Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.  

Тобто, враховуючи викладене, взяти участь у відкритих торгах зможуть ті Учасники, які мають відгук від замовників, виданий саме не раніше дати оприлюднення оголошення про проведення цих відкритих торгів, що є на нашу думку дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

Відповідно до Рішення АМКУ від 14.05.2020 № 9409 та рішення від 20.10.2020 № 19595 дії Замовника в частині встановлення у Тендерній документації такої вимоги порушують норми частини четвертої статті 5 та частини четвертої статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси Скаржника, пов'язані з його участю у Процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, передбачені частиною першою статті 5 Закону. 

У разі якщо ви зіткнулися з аналогічною вимогою у Тендерній документації, радимо вам звертатись до Замовника з вимогою про усунення невідповідності шляхом внесення відповідних змін до Тендерної документації або подавати скаргу на умови Тендерної документації в АМКУ.  

Бажаємо вам вдалих торгів та аукціонів! 

 

Супровід скарг в Антимонопольний комітет - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-skarg-v-antimonopolniy-k

Супровід публічних закупівель для замовників - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-publichnih-zakupivel-dlya-zamovnika

Супровід публічних закупівель для постачальників - https://ezakupivli.com.ua/suprovid-publichnih-zakupivel/suprovid-publichnih-zakupivel-dlya-uchasnikiv-postachalnikiv

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення