Судові рішення, які набули великого значення для судової практики

У 2021 році Фонд гарантування вкладів мав великі успіхи, що можна прослідкувати в результатах судово-претензійної роботи. Ключовими здобутками є не лише позитивні судові рішення, які були ухвалені й на користь Фонду, і на користь банків-банкрутів, звернути увагу необхідно ще й на ряд правових висновків, які сформувала ВП ВС. Тож які саме рішення стали переламними для судової практики?

  1. Менеджери вищої ланки повинні відшкодувати збитки кредиторам

У травні ВП ВС було ухвалено рішення у справі №910/11027/18. Фонд гарантування вкладів позивався до 14 осіб, що в минулому керували банківською установою «Укоопспілка», з вимогою відшкодувати понад 76 мільйонів гривень збитків, які зазнали кредитори. Завдяки цьому першому остаточному судовому рішенню в такій категорії справ має сформуватися правозастосовча практика.

ВС врахував висновки у цій справі та вирішив направити ще дві справи стосовно двох банків («Даніель» та «Легбанк») з загальною сумою заявлених вимог у більш ніж 1,53 мільярда гривень і 35 відповідачами.

В цілому суди на різних етапах розглядають позови до 816 відповідачів (акціонери й пов’язані особи) 69 банківських установ загальною сумою в 97,8 мільярда гривень. Отримані гроші використають для розрахунку з кредиторами банківських установ, які знаходяться в стані ліквідації.

  1. Ліквідацію банків-банкрутів мають проводити згідно з законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Постановою ВС справі № 910/4475/19 підтверджується, що ліквідація банківської установи шляхом загальної процедури банкрутства є неприпустимою. Її мають проводити відповідно до ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Протягом 2021 року Фонд застосовував положення закону № 590-ІХ та позицію ВП ВС у справі №925/698/16. Завдяки цьому Фонд відновив контроль та продовжив процедуру ліквідації ще в 4 банківських установах, щодо яких рішення відкликали банківську ліцензію, призначити тимчасову адміністрацію та провести ліквідацію скасували.

Під контролем Фонду знову опинилися ПАТ «АКБ «Капітал», ПАТ «Банк Велес», ПАТ «Златобанк», ПАТ «КБ «Преміум». Також Фонд забезпечив, щоб всі процедури й правила здійснювалися згідно з ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Таким чином відновилися не тільки процедури ліквідації, а й відшкодування кредиторам цих фінансових установ.

  1. Банкам, які знаходяться в стані ліквідації, дозволяється у процесі аукціону відчужувати активи на користь осіб, що не мають статусу фінансової установи

ВП ВС 16 березня 2021 року була прийнята Постанова в межах справи № 906/1174/18. Ця Постанова визнає, що договір про відступлення прав вимоги недійсний та скасовує рішення про держреєстрацію прав й обтяжень, яка розмежовує ознаки факторингової угоди й угоди відступлення прав вимоги, це дозволяє чітко їх розрізняти.

Це рішення підтверджує, що відчуження банком, щодо якого проводиться процедура ліквідації, прав вимог за кредитними угодами на користь фізичної чи юридичної особи, яка не має статусу фінустанови, є правомірним.

Такі рішення та постанови допомагають уникати позовів, що не мають підстав, та призводять до розвантаження судової системи, Фонду й банків.

За словами Віктора Новікова, заступника директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів, з моменту отримання повноважень виводити з ринку неплатоспроможні банки, тобто з 2012 року, під управлінням Фонду опинилися 100 банківських установ. Фонду доводилося робити перші кроки й в створенні системи торгів для реалізації банківських активів, і у підтримці справ кредиторів щодо відшкодування збитків, які нанесли акціонери банківських установ. Активно напрацьовувалася нормативно-правова база: судові рішення допомагають у формуванні судової практики й встановленні правил, які у майбутньому використовуватимуться банківською системою й системою гарантування вкладів. Найближчими роками Фонд буде напрацьовувати нормативно-правову базу у справах зі стягнення збитків, які зазнали кредитори від пов’язаних осіб, насамперед від управлінців й акціонерів.

РЕАЛІЗАЦІЯ МАЙНА БАНКРУТІВ

БАНКИ У ЛІКВІДАЦІІ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення