У перспективі аграрного ринку: нові можливості оренди сільськогосподарських ділянок

Аграрний ринок на порозі важливих змін. Державні підприємства, переходячи у статус акціонерних товариств, пропонують нові обрії для потенційних орендарів, розміщуючи сільськогосподарські земельні ділянки через платформу Prozorro. Ця ініціатива надає нові можливості тим, хто зацікавлений в оренді сільськогосподарських ділянок та прагне брати активну участь в аграрній сфері за допомогою цього ефективного інструменту.
У рамках нової законодавчої пропозиції, а саме законопроекту № 7588, ухваленого Верховною Радою України, відбувається суттєва модернізація управління державними сільськогосподарськими дільницями, відкриваючи широкі перспективи для їх оренди через систему Prozorro.Продажі.
Які ринки стануть доступними для оренди сільськогосподарських ділянок?
Ця інновація передбачає перетворення державних підприємств, які володіють сільськогосподарськими ділянками, в акціонерні товариства (АТ) або товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Земельні ресурси цих новостворених структур залишатимуться під їх керуванням, але стануть доступними для оренди на строк до 50 років.
З цим законом розширюється ринок доступних оренди державних сільськогосподарських ділянок, охоплюючи приблизно 700 000 гектарів сільськогосподарських земель. Нове законодавство також стосується комунальних організацій, державних органів та місцевого самоврядування, а також сільськогосподарських ділянок, які перебувають у володінні Національної академії наук України та Національної академії аграрних наук України.
За цими умовами АТ та ТОВ зобов'язані щороку вносити до бюджету орендну плату за землю, що становить не менше 12% від її нормативної грошової оцінки, встановленої відповідно до встановлених норм. Такі земельні ділянки не можуть бути приватизовані та продовжують залишатися у власності держави, проте тепер АТ та ТОВ мають можливість передавати їх у суборенду, виключно через систему Prozorro.Продажі.
Які досягнення відзначені у реалізації земельних ділянок через Prozorro?
Вже понад два роки на платформі Prozorro. Продажі проводяться аукціони на земельні ділянки. Ці аукціони дозволили організаторам залучити понад 2,9 мільярда гривень.
Це явний доказ того, що єдині механізми та чіткі правила, що діють на земельному ринку понад два роки, є дієвими та успішними. Це також залучило нових потенційних учасників земельних онлайн-аукціонів із різних регіонів України.
Відкритість нового формату сприяла з того що тисячі підприємців змогли успішно ввійти аграрний ринок державних і муніципальних земель. Загалом понад дев'ять тисяч учасників взяли участь у конкурентній боротьбі за право оренди земельних ділянок, виставлених на електронні торги Prozorro.
Законопроект №7588 сприяє більш ефективному та прозорому використанню земельних ресурсів, надаючи потенційним орендарям доступ до нових земельних ділянок, які раніше не використані на повну потужність. Ця ініціатива є важливим кроком до модернізації сільськогосподарського сектору країни та відкриває нові перспективи для раціонального використання земельних ресурсів.
Яку підтримку можуть одержати учасники від акредитованого електронного майданчика?
Запропонований законопроект відкриває широкі можливості для збільшення обсягу доступних для оренди сільськогосподарських ділянок. Ці ділянки будуть виставлені на аукціонний продаж на акредитованій електронній площадці Е-Тендер у системі Prozorro.Продажі.
Команда Е-Тендер завжди слідкує за всіма змінами у законодавстві та нормативах. Ми готові оперативно повідомити, якщо вас цікавлять конкретні земельні ділянки, коли вони стануть доступними для торгів. Наша мета – надавати актуальну інформацію користувачам системи для успішної участі у торгах.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення