Хто може не платити земельний податок під час війни

Власники землі, постійні землекористувачі - фізичні та юридичні особи мають сплачувати податок нарахований ДПС (за місцем розташування земельної ділянки) на підставі даних Державного земельного кадастру.

Ставка податку:
Визначають ставку органи місцевого самоврядування. Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється в розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки:
— для земель загального користування — не більше 1% їхньої нормативної грошової оцінки;
— для сільськогосподарських угідь — не менше 0,3% і не більше 1% їхньої нормативної грошової оцінки;
— для лісових земель — не більше 0,1% їхньої нормативної грошової оцінки.

Ставка податку за земельні ділянки, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відс. від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, 
-    для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відс. та не більше 5 відс. від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області;
-    для лісових земель – не більше 0,1 відс. від нормативної грошової оцінки площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області (п. 277.1 ст. 277 ПКУ).

Від сплати податку звільняються:
— особи з інвалідністю I та II групи;
— особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
— пенсіонери (за віком);
— ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
— особи, визнані законом, постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання в межах граничних норм:
— для ведення особистого сільського господарства — в розмірі не більше 2 га;
— для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка): в селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10;
— для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га;
— для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га;
— для ведення садівництва — не більше 0,12 га.
Згідно ст. 281 Податкового кодексу України, від сплати земельного податку у 2023 році звільняються:
17 березня 2022 року вступили в силу зміни Верховної Ради до Податкового кодексу через повномасштабне вторгнення росії.
З 1 березня 2022 року до 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується і не сплачується плата за:
— земельні ділянки (земельні частки (паї), розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;
— земельні ділянки на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації;
— земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як забруднені вибухонебезпечними предметами та/або на яких є фортифікаційні споруди.
Список територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані Російською федерацією, затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Строк сплати податку:
1.    Власники землі та землекористувачі.
Власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності на земельну ділянку, а у разі припинення права власності або користування земельний податок сплачується за фактичний період перебування землі у власності у поточному році.
2.    Фізичні особи.
Земельний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів.
Базовим податковим (звітним) періодом для сплати земельного податку є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв’язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення