Зміни на земельному ринку за понад рік війни

Під час війни земельний ринок, як і будь-яка галузь господарства України, теж відчув на собі вплив війни, коли після повномасштабного вторгнення рф в Україну його робота призупинилася: був відключений доступ до державних реєстрів, зокрема Реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру. 

Через призупинення роботи стало неможливо укладення правочинів щодо нерухомості, тому перші місяці після початку війни договори не укладалися та не реєструвалися. 

Лише вкінці травня було відновлено доступ нотаріусів до реєстрів, що дало ринку землі другий шанс (крім територій, які віднесені до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, як такі, на яких ведуться активні бойові дії, або які є тимчасово окупованими).

Порівняння з минулими роками:
-    2021 рік, загальна кількість угод купівлі-продажу становила 66 тис., їхня загальна площа склала 153 тис. га, Середня вартість паїв - 38 тис. грн за га;
-    2022 рік (з урахуванням відключених реєстрів) – всього було укладено 53 тис. угод, загальною площею 112 тис. га, Середня вартість паїв – 38 тис. грн за га;
-    перші місяці 2023 року – це вже 13 тис. угод, їхня загальна площа складає 26 тис. га і це лише початок, Середня вартість паїв – 55 тис. грн за га.

Велику роль зараз відіграє географія об’єкту, а саме місця розташування ділянки, зокрема, близькість чи віддаленість до прифронтових територій. 
Наприклад, у Львівській області насьогодні середня вартість за 1 га складає 163 тис. грн, а в областях наближених до лінії фронту, таких як Херсонська − ціна не змінилася і складає 23 тис. грн за га. 

На сьогодні попит продовжує зростати, як і прогнозувалося у довоєнний час, у деяких регіонах ціна зросте до 40%. 

Зміни географії ринку землі
До того, як в нашій країні почалась війна, великим попитом користувались такі області: Харківська, Кіровоградська, Черкаська, Київська, Чернігівська області. 
Через близькість воєнних дій, ці землі випали з пріоритетних областей для купівлі-продажу. На сьогодні лідерами є Вінницька, Львівська, Хмельницька, Тернопільська та Сумська області.

Умови
Процедури лишаються незмінними. Здійснюється перевірка з використанням відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань:

-    обмеження в 100 га на одну фізичну особу, офіційне підтвердження доходів, виключно безготівковий розрахунок під час укладання угод, згода орендаря, якщо земельна ділянка обтяжена орендою, відсутність заборон на набуття права на земельну ділянку. 

Якщо виявлено невідповідність таким вимогам, нотаріус відмовляє у посвідченні угоди.

Зміни умов
З 2024 року запрацюють деякі зміни. Парламент ухвалив законопроєкт №7532 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки", яким удосконалюються правове регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки, він спрощує функціонування ринку. 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення