З 3 січня відкриті торги з особливостями в системі Prozorro тимчасово проходитимуть без аукціонів

Звертаємо Вашу увагу, що з 3 січня 2022 року та надалі, закупівлі будуть проходити без аукціонів. Це пов’язано з тим, що КМУ ухвалив зміни до постанови №1178 (будуть опубліковані 3 січня) які пов’язані з забезпеченням рівних прав для всіх учасників під час регулярних і тривалих відключень електроенергії. 
Після того, як росія почала обстрілювати енергоінфраструктуру нашої країни, підприємці зіткнулись з проблемою відсутності інтернету та світла, що стало унеможливлювати прийняття участі у онлайн-аукціонах. З початку були спроби вирішення цього питання шляхом переносу дати проведення аукціону, але це не вирішувало питання, а створювало лише затягування торгів. 
Що означає відмова від аукціонів?
Зараз це є тимчасовим вирішенням питання. Після того, як питання стабільності та прогнозованості енергосистеми нашої країни буде вирішено, аукціони буде повернуто. Вже зараз ми бачимо які зусилля прикладають енергетики та сили ППО задля скорішого вирішення цієї проблеми.
Однак це не означає, що не буде закупівель. Попри відсутності аукціонів у системі Prozorro і надалі проводитимуться конкурентні закупівлі, що дозволятимуть заощаджувати кошти. Система автоматично визначатиме найбільш економічну вигідну пропозицію на основі цін, які надали постачальники при подачі своєї тендерної пропозиції. 
Поради Замовникам
- у відкритих торги з особливостями розпочатих 3 січня 2023 року або пізніше, потрібно переглянути та внести зміни у тендерну документацію відповідно до оновленого законодавства, стосовно етапу проведення аукціону при проведенні закупівлі. 
- зверніть увагу на нові строки строки проведення закупівлі, які через  тимчасову відміну від аукціонів скоротилися;
- встановлюйте такий термін подання пропозицій, аби учасники мали достатньо часу готувати свої пропозиції. Наприклад, при проведенні закупівлі простих товарів, послуг можна ставити мінімальні строки подання пропозицій. А при закупівлі складних робіт чи послуг варто збільшити строк подання пропозицій, щоб учасники встигали підготувати свої пропозиції та за потреби отримати необхідні довідки тощо
Поради Постачальникам
- пам’ятайте, що якщо відкриті торги з особливостіми оголошені 3 січня 2023 року або пізніше, то в закупівлі не буде аукціону і у вас не буде можливості знизитися в аукціоні, тож при поданні пропозиції враховуйте це;
- подавайте пропозицію з такою ціною, яка на вашу думку дасть вам можливість виграти;
- намагайтесь подавати пропозиції завчасно та не відкладайте подання пропозиції на останній момент;
- завантажуйте всі необхідні документи, що вимагаються тендерною документацією на етапі подання пропозиції, а не розраховуйте на 24 години на виправлення помилок, адже на подання пропозиції у вас є мінімум 7 днів, а виправляти помилки можна всього протягом 24 годин, протягом яких  можуть також бути проблеми зі світлом/зв’язком.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення