До Фонду державного майна України (ФДМУ) передали вже половину державних земель

Зараз у державній власності залишається близько 800 тисяч гектарів землі, і майже половина з них перебуває під управлінням Фонду державного майна України. ФДМУ розпоряджається 386 тисячами гектарів, з яких 98 тисяч знаходяться під окупацією.

Фонд планує здавати зосереджені землі в оренду бізнесу через земельні аукціони, які стартують у серпні. Очікується, що до кінця року ці аукціони принесуть бюджету 1 мільярд гривень. У першому пулі Фонд планує виставити на аукціон 82,8 тисячі гектарів. Загалом, за даними Фонду держмайна, загальна площа державних сільськогосподарських земель у постійному користуванні становить 806 тисяч гектарів.

Національна академія аграрних наук (НААН) зараз управляє 277 тисячами гектарів землі. З 2023 року від НААН до Фонду передали 80 підприємств та 11 наукових установ, що загалом становить 210 тисяч гектарів землі. В основному ФДМУ отримало проблемні підприємства, які мають судові суперечки, борги або перебувають під російською окупацією.

У 2023 році Кабінет Міністрів передав до управління Фонду державного майна 25 державних підприємств, якими раніше управляла Національна академія аграрних наук. Перші аукціони з оренди державних земель планують оголосити вже влітку 2024 року.

До Фонду державного майна України (ФДМУ) передали вже половину державних земель
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення