Земельні аукціони для фермерів

До недавнього часу, аукціони по передачі в користування земельних ділянок для фермерів та інших аграрних господарств проводилися в аналоговому вигляді з необхідністю фактичної присутності учасників. Для цього їм видавали таблички з номерами, необхідними для участі, а сам процес аукціону проводився по архаїчному принципу. Організаторами аукціонів виступали обласні Держгеокадастри.

Ухвалення в першому читанні законопроекту № 2195 від 01 жовтня 2019 року відкрив можливість переведення таких аукціонів в електронний сучасний стандарт. Частина земельних сільськогосподарських земель за межами населених пунктів були передані в управління об'єднаним територіальним громадам. До кінця поточного 2020 року, між Держгеокадастром і громадами ведуться переговори про підписання меморандуму про співпрацю, а також проводиться інвентаризація земельних ділянок.

Аукціони з оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення

На земельних сільськогосподарських ділянках в різних районах областей розташовуються різні великі і невеликі аграрні господарства, тому їм важливо не пропустити земельні аукціони. Продаж землі сільськогосподарського призначення в нашій країні поки знаходиться під мораторієм. Однак відкрита оренда, а самі аукціони з оренди земельних ділянок проходять в системі електронних торгів Прозорро.Продажі.

Як правильно для фермерів вибрати земельну ділянку і взяти участь в аукціоні:

  • уточнити кадастровий номер земельної ділянки, це надасть інформацію про розташування, форму, цільове призначення і точний розмір площі ділянки;
  • на публічній кадастровій карті України ввести кадастровий номер ділянки землі і отримати всю інформацію про неї;
  • серед іншої інформації можна отримати дані про фінансову оцінку ділянки і витримку з Держземкадастру;
  • якщо для великого або невеликого фермерського господарства ділянка виявиться цікавою, то взяти участь в аукціоні по її оренді;
  • для цього використовується процедура аналогічна аукціону з передачі в оренду державного майна.

Самі по собі електронні аукціони Прозорро, це можливість отримати ринкову реальну вартість за ділянку землі для держави, а також рівноправні умови під час проведення самих торгів для її учасників. До недавнього часу ця тема мала яскраво виражену корупційну складову.

До 01 січня 2021 року мають наповнитися інформацією відомості про всі земельні ділянки в земельному кадастрі. Це означає, що продаж може стартувати найближчим часом. Фермерам буде важливо взяти участь у купівлі сільськогосподарських земель, які на поточний момент знаходяться в державній власності. Передбачається, що юридичні особи, які мають бенефіціара іноземного громадянина, не матимуть право брати участь в таких аукціонах до початку 2024 року. Однак все може змінитися. Тут важливо не упустити старт продажів, коли вони все ж відкриються.

Про земельні аукціони для фермерів, що важливо знати і не пропустити?
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення