"Аналогічний договір" та наступні кроки після висновків ДАСУ

Питання 1: Що означає термін "аналогічний договір"? Чи потрібно розірвати договір після висновків ДАСУ?
Відповідь:
В законодавстві "Про публічні закупівлі" відсутнє поняття "аналогічний договір". Тому, якщо Замовник у тендерній документації ставить вимогу щодо надання аналогічного договору, а Учасник має додаткові питання щодо цієї вимоги, слід уточнювати у Замовника, який саме договір він вважає аналогічним. Фактично, аналогічний договір - це той, який має той самий четвертий знак за кодом класифікатора ДК 021:2015, що й предмет закупівлі.
Таким чином, Замовник визначає у своїй тендерній документації вимогу щодо наявності досвіду виконання аналогічного договору, керуючись специфікою предмета закупівлі, принципами, закріпленими у законі.

Питання 2
Чи можна здійснювати оплату за договором після отримання висновку Державної аудиторської служби України (ДАСУ) про необхідність розірвання договору?
Відповідь
Після отримання висновку ДАСУ, Замовник згідно з Законом про публічні закупівлі зобов'язаний усунути виявлені порушення. Якщо висновок ДАСУ вказує на необхідність розірвання договору, Замовник має припинити виконання цього договору.
Згідно з частиною 11 статті 8 цього Закону:
"Якщо Замовник не усунув порушення, вказане в висновку ДАСУ, і висновок не був оскаржений до суду, орган державного фінансового контролю, після закінчення строку на оскарження до суду, може вжити заходів щодо притягнення до адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель".
Також, одним із заходів, який може бути застосований центральним органом виконавчої влади, відповідальним за казначейське обслуговування бюджетних коштів, є блокування здійснення платежів за договором у таких випадках:
•    відсутності або неправильності необхідних документів, вимогами яких передбачено законодавством;
•    скасування процедури закупівлі;
•    набуття судом законної сили рішення про недійсність результатів процедури або договору;
•    оскарження відповідно до статті 18 цього Закону протягом призупинення процедури закупівлі;
•    наявності відповідного рішення органу оскарження відповідно до статті 18 цього Закону.

Роз'яснення поняття "Аналогічний договір" та наступні кроки після висновків Державної аудиторської служби України (ДАСУ)
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення