Чому при кредитних канікулах банки не скасовують відсотки?

Через повномасштабне вторгнення Росії в нашу країну багато людей залишилися без заробітку, відповідно вони не можуть робити внески за кредитами. З 24 лютого банківські установи вводили кредитні канікули для клієнтів, які дозволяють деякий час не платити.

Проте списання відсотків чим тим паче прощення боргу це не стосується, відсотки нараховуються й далі. Сенс в тому, що банківська установа не застосовуватиме штрафні санкції за те, що клієнт невчасно зробить внесок за кредитом.

Незалежна асоціація банків України зазначає, що банківська установа не може пробачити позику, адже в цьому полягає його існування.

Тобто банк видає кредит, тому що має певні депозити, які він має обслуговувати та сплачувати за ними відсотки депозиторам. Іншими словами, якби банк пробачав кредити й зобов’язання за ними, сплата відсотків за цими позиками призвела б до того, що банки не змогли б повертати депозити, а банківська система перестала б функціонувати взагалі.

Тож для допомоги клієнтам та унеможливлення ушкодження банківської системи, банки вирішують, що найкращий компроміс — це відтермінувати сплату кредиту для людей, які не мають можливості це робити.

Що потрібно знати про кредитні канікули:

-    поки діє воєнний стан і в період 30 днів після того, як його скасують споживачу не потрібно відповідати перед позикодавцем, якщо зобов’язання за кредитом були прострочені;

-    якщо споживач прострочив зобов’язання, його звільняють від обов’язку сплатити позикодавцю неустойку (штраф, пеня) та інші платежі, які передбачає договір про позику;

-    будь-які штрафи, пені та інші платежі, які передбачає договір про позику, що нараховувалися з 24 лютого 2022 року мають бути списані;

-    збільшувати процентну ставку за використання позики через невиконання зобов’язань за договором заборонено. Це не стосується випадку, якщо змінювана процентна ставка передбачається договором про позику;

-    скасовувати відсотки за використання кредитних коштів не будуть, нараховувати їх правомірно.

 

До того ж введення кредитних канікул допомагає не зіпсувати кредитну історію. Тобто якщо ви не сплатите за кредитом під час канікул, це не матиме впливу на кредит, який ви захочете взяти потім.

Деякі банки скасовують кредитні канікули

З перших днів вторгнення практично всі українські банківські установи запроваджували кредитні канікули й заявляли, що вони продовжаться до літа. Однак з 1 квітня «Монобанк» і «ПриватБанк» почали нараховувати відсотки.

Олег Гороховський, співзасновник «Монобанку», через критику написав у «Фейсбуці» пост, де вказав причини такого рішення. Вони полягають в тому, що банківська установа не зможе сплачувати відсотки за депозитами, якщо не буде нараховувати відсотки за позиками.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення