Українці зможуть не платити неустойку за споживчими кредитами

У Верховній Раді України ухвалили новий закон про внесення змін до Податкового кодексу країни та до інших законодавчих актів, які встановлюють певні норми в умовах воєнного стану. Зміни стосуються порядку надання споживчих позик. Наразі для позичальників, які не мають можливості робити внески за кредитами, запроваджують кредитні канікули.

Про що йдеться у новому законі

Відповідно до нового закону, банківські та небанківські фінансові установи, які надають споживачам кредити, мають змінити підхід до роботи. Ці зміни допоможуть полегшити ситуацію для тих громадян, у яких не має можливості виконувати кредитні зобов’язання повною мірою в умовах війни, а також упродовж відновлення економіки держави після війни.

Новий закон передбачає такі заходи для позичальників:

1.    У той час, поки в країні введено воєнний стан, а також протягом 30 днів після його скасування споживачі не повинні відповідати перед організаціями, що видали споживчі кредити у разі прострочення.

 2.    Позичальники також повинні звільнятися від усіх штрафів та пені, а також від інших можливих додаткових платежів, які зазначені в договорі у разі прострочення встановлених зобов'язань.

3.    Банкам і МФО забороняється збільшувати відсоткові ставки на використання кредитних коштів, якщо фізична особа, яка оформила споживчий кредит, неспроможна вчасно внести потрібну суму за кредитом. Винятком є лише ті випадки, коли зміна відсоткової ставки була однією з умов договору.

4.    За вказівкою НБУ списанню повинні також підлягати всі штрафи та неустойки, нараховані фінансовими організаціями боржникам за споживчими кредитами після 24 лютого 2022 року.

Кредитні канікули

Нові правила, затверджені НБУ, передбачають тимчасове скасування відсотків за використання кредитних коштів. Українці, які хочуть оформити кредит, повинні розуміти, що їм не вибачать борги, а лише нададуть відстрочку. Багато українських банків призупинили видачу коштів позичальникам, тому отримати кредит зараз на вигідних умовах можна у мікрокредитних організаціях. Щоб не нарватися на шахраїв та вберегти себе від набридливих дзвінків із погрозами, краще заздалегідь подивитися усі МФО України у рейтингу Мета. Організаціям, представленим у списку, можна довіряти.

Статті на тему

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення