Кредити та війна: як діяти?

Коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в нашу країну, українські банки зайнялися розблокуванням кредитних карток, а українські громадяни змогли вільно використовувати позикові кошти та кредитні ліміти.

Втім багатьом клієнтам банків довелося домовлятись щодо кредитних канікул індивідуально.

17.03.2022 набув чинності антикризовий закон, який мав допомогти людям, які мають позики. Це стосується іпотек, кредитів на авто, готівкових кредитів та кредитних карток.

Нагадуємо про положення:

-    поки в країні діє воєнний стан, а також у термін 30 днів після його скасування споживачу не загрожує відповідальність за прострочку внесків за кредитами й це не призведе до псування кредитної історії;

-    не треба сплачувати штрафи, пені або інші платежі через прострочку внесків;

-    якщо штрафний платіж був нарахований після 24.02.2022, він мав бути списаний;

-    банківські установи не можуть підвищувати відсоткові ставки за користування кредитами через те, що клієнт не виконав зобов’язання;

-    відсотки за те, що клієнт використовував кредитні кошти не скасовували.

За словами президента Асоціації українських банків Андрія Дубаса, українцям не слід забувати про те що коли закінчиться війна або скасують кредитні канікули кредити потрібно буде сплачувати все одно. Поки в країні діє воєнний стан, банківські установи тільки відтерміновують внески, а не пробачають кредити.

Штрафні санкції до клієнтів не застосовуватимуться. Наразі українські громадяни не можуть отримати кредит на закриття свої дрібних потреб (наприклад, купити побутову техніку), адже такі програми були заморожені одразу як почалася війна.

Важливим питанням для внутрішньо переміщених осіб, будинки яких були зруйновані внаслідок збройної агресії, є сплата іпотечного кредиту. Люди не розуміють чи потрібно продовжувати робити внески за кредитом, якщо будинок зруйнований.

Юридичні фахівці кажуть, навіть у разі руйнування кредитного житла, треба продовжувати сплачувати іпотеку. Потрібно припиняти іпотечний кредит через державну реєстрацію у порядку, що встановлює законодавство. Тоді справу передадуть страховій компанії.

Іншими словами, якщо ваше іпотечне житло зазнало руйнувань, у вас є право на компенсацію від страховиків. Таким чином можна розрахуватися з банком.

За словами юристки Тетяни Козаченко, страховики працюють при банківських установах. У разі якщо страхова компанія повинна повернути кошти і є така можливість, то вона їх поверне.

Юристи зазначають, що такі проблеми з іпотечними кредитами зі зруйнованим майном необхідно вирішувати на законодавчому рівні після закінчення війни. Наразі НБУ напрацьовує можливий механізм списання чи реструктуризації таких позик, однак займатися доцільно цим будуть вже після того, як воєнний стан скасують.

Голова Національного банку України Кирил Шевченко зазначає, у разі втрати людиною житла як предмета застави за іпотечним кредитом, застосування загального підходу не доцільне й не можна просто залишити людину з такою проблемою.

Зараз українські громадяни мають можливість зареєструвати свою заявку на відшкодування свого житла, яке було втрачено або пошкоджено внаслідок війни, через застосунок «Дія».

Нагадуємо, що в планах у держави купівля житла, яке не було введено в експлуатацію. Вимушено переміщені особи почнуть отримувати квартири за 3-4 місяці.

Статті на тему

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення